Britská vláda spustí brexit 9. marca

Britská vláda má v pláne aktivovať článok 50, ktorým oficiálne spustí brexit, 9. marca 2017. Túto informáciu priniesli britské médiá.

31.01.2017 13:15 , aktualizované: 14:33
debata (8)

Britská premiérka Theresa Mayová viackrát uviedla, že oficiálna procedúra vystúpenia Británie z EÚ sa začne do konca marca 2017. Podľa portálu politico.eu ide o vôbec prvý oficiálny dátum začatia brexitu.

Toto načasovanie súvisí so summitom EÚ, ktoré sa bude konať 9. marca v Malte. Britský minister pre brexit David Davis sa chystá otvoriť debatu o tomto návrhu už v utorok a o deň neskôr sa o ňom bude hlasovať. Po tomto hlasovaní môže ísť do parlamentného výboru.

Veľká Británia chce zabrániť tomu, aby sa brexit spustil posledný marcový týždeň, pretože v tomto období sa pred šesťdesiatimi rokmi podpísala zakladajúca zmluva európskej integrácie Rímska zmluva.

Proti začatiu brexitu sú okrem niektorých labouristov aj opoziční liberálni demokrati a škótski poslanci. Nepodporiť vládu sa rozhodol tiež bývalý konzervatívny minister Ken Clarke. „Ľudom sa v kampani klamalo o tom, aký ťažký bude proces brexitu,“ vysvetlil BBC svoj odpor bývalý kandidát na predsedu labouristov Owen Smith. Oponenti pripravili desiatky dodatkov, ktoré budú prejednávať najmä budúci týždeň.

„Bez ohľadu na to, ako ľudia v minulom roku hlasovali alebo pôsobili v kampani, v júni 2016 sa uskutočnilo regulárne a demokratické hlasovanie. A nech si o tom myslíme čokoľvek, viac ľudí hlasovalo za odchod. Myslím, že je správne, aby to vláda rešpektovala a spustila proces podľa článku 50. I poslanci ako ja by mali rešpektovať a prijať tento výsledok a podporiť zákon,“ prehlásila republikánska poslankyňa Nicky Morganová, ktorá pred referendom viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová