Kauzu Fillonovej manželky vyšetrujú vo francúzskom parlamente

Vyšetrovatelia v utorok z budovy francúzskeho parlamentu odniesli dokumenty v rámci vyšetrovania obvinenia, že doterajší favorit nadchádzajúcich prezidentských volieb François Fillon je zapletený do údajného fiktívneho zamestnávania svojej ženy. Uviedla to agentúra AFP.

31.01.2017 15:46
Francois Fillon Foto: ,
Kandidát na francúzskeho prezidenta Francois Fillon.
debata (1)

Vyšetrovatelia sa zamerali na kanceláriu poslanca za konzervatívnu stranu Republikáni a bývalého premiéra Fillona. Jeho stranícky kolega Christian Jacob novinárom povedal, že išlo o domovú prehliadku. Podľa vyšetrovateľov sa ale jednalo „skôr o poskytnutie dokumentov, než o domovú prehliadku“.

Fillon už skôr žiadal justíciu, aby vyšetrovanie pokračovalo čo najrýchlejšie. Odmieta akékoľvek pochybenie a obvinenia označil za snahu zdiskreditovať ho krátko pred voľbami. „Má jednomyseľnú podporu poslancov zo strany Republikáni,“ zdôraznil zákonodarca Jacobs.

Satirický týždenník Le Canard enchaîné minulý týždeň napísal, že Penelope Fillonová inkasovala od štátu celkom 500 000 eur za prácu poslaneckej asistentky svojho manžela a jeho nástupcu, ktorú ale v skutočnosti nevykonávala. Zamestnávanie manželky zákonodarca nie je vo Francúzsku nelegálne, ale fiktívne zamestnanie áno. Tiež zaráža výška vyplatených súm zo štátnych peňazí.

Fillon a jeho manželka boli v pondelok oddelene vypočúvaní políciou v rámci vyšetrovania, ktoré hneď po zverejnení podozrení v týždenníku začala parížska finančné prokuratúra. „Povedali sme užitočné informácie k ukázanie pravdy, aby sa dokázala práce, ktorú Fillonová vykonávala,“ vyhlásil pár po výsluchoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #François Fillon