Izrael schválil výstavbu vyše 3000 príbytkov v Predjordánsku

Izraelská vláda odsúhlasila výstavbu vyše 3 000 bytových jednotiek v osadách na území okupovaného Predjordánska, z ktorých 2 000 môžu začať stavať okamžite. Noviny Haarec o tom informovali v utorok večer s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie ministra obrany Avigdora Liebermana.

01.02.2017 13:24
debata (9)

Ďalšie rozšírenie izraelských osád v Predjordánsku schválili minister Lieberman a premiér Benjamin Netanjahu týždeň po tom, ako vláda vydala súhlas na výstavbu 2 500 nových obydlí pre tamojších osadníkov. V pondelok Netanjahuov kabinet navyše predložil parlamentu návrh zákona, ktorý má zlegalizovať domy postavené na súkromných pozemkoch Palestínčanov v Predjordánsku.

Izraelská armáda takisto v utorok nariadila obyvateľom jednej z osád vybudovaných bez náležitého povolenia, aby v priebehu 48 hodín opustili svoje domovy. V osade Amona, ktorú majú zrušiť v súlade s rozhodnutím súdu, žilo približne 40 rodín vrátane viac ako 200 detí.

Bezpečnostná rada OSN prijala v decembri rezolúciu požadujúcu od Izraela úplné zastavenie osídľovania okupovaného Predjordánska. Na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme sa totiž nachádza už viac ako 200 izraelských osád, v ktorých dokopy žije približne 600 000 ľudí.

Podľa prijatej rezolúcie je osídľovanie Predjordánska v rozpore s medzinárodným právom a predstavuje prekážku na ceste k dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Predjordánsko