AP: Trump varoval prezidenta Mexika, že tam USA vyšlú jednotky

Mexiko by podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa malo lepšie zvládať boj so zločincami, alebo sa o nich na mexickom území postarajú americké ozbrojené sily. Trump to podľa agentúry AP povedal v nedávnom telefonáte s mexickým lídrom Enrique Peňa Nietom, ktorý sa týkal predovšetkým spornej stavby múra na hranici oboch krajín.

02.02.2017 08:07 , aktualizované: 11:00
debata (49)

Biely dom i Mexiko popreli, že by sa Trump v rozhovore mexickému prezidentovi takto vyhrážal. CNN neskôr zverejnila odlišný výňatok z prepisu telefonátu, podľa ktorého Trump ponúkol mexickému prezidentovi iba pomoc.

„Máte tam dole u vás hromadu zlých chlapíkov. Nerobíte dosť, aby ste ich zastavili. Myslím, že vaša armáda sa bojí. Naša nie, takže by som ju mohol poslať, aby sa o to postarala,“ povedal Trump podľa úryvkov z prepisu piatkového telefonátu, ktoré má AP k dispozícii. Nie je pritom jasné, kto sú tí ľudia, ktorých nedokáže Mexiko zastaviť a pre ktorých Trump už po niekoľkýkrát použil anglicko-španielsky výraz „bad hombres“. V minulosti takto narážal na drogové kartely, ale so zločinnosťou spájal aj imigrantov, ktorí prichádzajú do USA nelegálne.

Podobný prepis, podľa ktorého Trump na mexického prezidenta v telefonáte útočil, priniesli aj niektoré mexické médiá. Podľa mexického ministerstva zahraničia sú tieto správy úplne nepravdivé a rozhovor oboch prezidentov sa niesol v „konštruktívnom duchu“.

„Je úplne nepravdivé, že by prezident Spojených štátov hrozil vyslaním jednotiek do Mexika,“ uviedol tiež hovorca mexickej prezidentskej kancelárie Eduardo Sánchez. Tón hovoru Trumpa s Peňa Nietom bol podľa neho zdvorilý.

Podľa agentúry AFP poprel tiež Biely dom, že by Trump v rozhovore so svojím mexickým náprotivkom zmienil možnosť vyslania amerických jednotiek na územie južného suseda.

Televízna stanica CNN neskôr zverejnila prepis časti rozhovoru oboch prezidentov, ktorý sa líšil od prepisu, ktorý má k dispozícii agentúra AP. Podľa neho Trump iba Mexiku ponúkol pomoc. „Máte v Mexiku pár pekne tvrdých chlapíkov (hombres), s ktorými by ste mohli potrebovať pomoc. Sme ochotní vám pomôcť s tými najväčšími rybami, musia byť však zneškodnení a vám sa zatiaľ veľmi nedarilo ich zneškodňovať,“ uviedol Trump podľa CNN. Jeho ponuka pomôcť sa údajne vzťahovala predovšetkým na drogové kartely.

Hovorca mexického prezidenta Sánchez uviedol, že nemal možnosť sa s prepisom zverejneným CNN podrobne oboznámiť, považuje ho však za „logickejší“.

Už skôr napäté vzťahy oboch lídrov sa vyhrotili minulý týždeň, keď mexický prezident zrušil návštevu USA plánovanú na tento utorok pre spor o financovanie Trumpom schváleného múra na hraniciach. Kým Trump opakuje, že ho zaplatia Mexičania, Peňa Nieto to kategoricky odmieta. Piatkový telefonát prišiel deň po zrušení cesty a obe strany sa o ňom oficiálne vyjadrili veľmi diplomaticky s tým, že k výbušnej téme stavby múra sa nebudú verejne vyjadrovať.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Donald Trump #Enrique Peňa Nieto