Rumunská vláda kontroverzné nariadenie nestiahne

Vládny krok viedol v uplynulých dňoch k najväčším protivládnym pouličným protestom v Bukurešti a vynútil si dnes oznámenie rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, že požiada ústavný súd o vyhlásenie nariadenia za protiústavné.

02.02.2017 08:23 , aktualizované: 03.02.2017 00:01
rumunsko, protest, korupcia Foto: ,
Nová rumunská vláda schválila v utorok nariadenie, ktoré dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí. Do ulíc Bukurešti vyšli stovky prote
debata (14)

Sorin Grindeanu a líder vládnucej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD) Liviu Dragnea, ktorého by sa nariadenie priamo týkalo vzhľadom na jeho trestné stíhanie, na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii informovali, že Výkonný výbor PSD jednohlasne vyjadril dôveru premiérovi a ten napriek požiadavkám desiatok tisícok demonštrantov neodstúpi.

PSD nepripravuje protidemonštrácie, pretože nechce štvať občanov Rumunska proti sebe, zdôraznil pri tejto príležitosti Dragnea. Súčasne však avizoval, že všetci voliči PSD budú mať možnosť vyjadriť podporu kurzu strany v podpisovej akcii.

Súčasne ubezpečil, že rešpektuje názor občanov, ktorí vyšli v dobrej vôli do ulíc, avšak odsúdil, podľa vlastných slov zaplatených výtržníkov, ktorí stáli za vyprovokovaním zrážok s poriadkovými silami. Morálnu zodpovednosť za ne podľa Dragneu nesie najvyšší rumunský predstaviteľ Klaus Iohannis.

Narážal tým na skutočnosť, že rumunský prezident Klaus Iohannis má v pláne požiadať ústavný súd, aby vyhlásil za protiústavné vládne nariadenie, ktoré dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí.

Iohannis povedal, že v prípade dekrétu sa obráti na súd, ktorý je poslednou inštanciou, ktorá má v kompetencii túto smernicu zastaviť.

Predseda PSD ubezpečil, že zahraničných partnerov informoval, že boj proti korupcii zostáva jednou z dôležitých priorít vládneho kabinetu.

Protikorupčná prokuratúra potvrdila, že registruje viacero trestných oznámení od fyzických osôb v súvislosti so schválením vládneho nariadenia a začala skúmať opodstatnenosť uvedených obvinení.

Demonštrácie v uliciach Bukurešti pokračujú i dnes večer.

V Rumunsku odstúpil prvý minister, uznal oprávnenosť protestov

Štyria policajti a dvaja demonštranti utrpeli ľahšie zranenia pri zrážkach počas rozsiahlych protestov proti korupcii v stredu večer pred úradom vlády v Bukurešti. V tejto súvislosti už abdikoval minister pre podnikateľské prostredie Florin Jianu.

Rumunský minister pre podnikateľské prostredie Florin Jianu vo štvrtok na facebooku oficiálne oznámil, že abdikuje na svoju funkciu. Dôvodom je podľa portálu euronews.com, že nemôže pred svojimi deťmi vyzerať ako zbabelec. Nemôže totiž vystupovať a obhajovať niečo, s čím vnútorne nesúhlasí.

Počas masových protestov policajti zatkli 20 výtržníkov, údajne športových fanúšikov, pričom zaistili viacero Molotovových koktailov a nožov.

Rumunská tajná služba SRI oznámila, že už vopred disponovala operatívnymi informáciami o pripravovanom narušení pokojných protestov výtržníkmi a aj s tým oboznámila príslušné bezpečnostné orgány.

Vyhlásenie SRI bolo v rozpore s tvrdeniami ministerky vnútra Carmen Danovej, ktorá predtým uviedla, že informácie o plánovaných výtržnostiach nemala.

Na viacerých miestach Rumunska sa už niekoľko dní konajú rozsiahle pokojné demonštrácie proti plánom vlády zmierniť boj proti politickej korupcii. Podľa tamojších médií sa v stredu konali protesty na 56 miestach krajiny, pričom celkový počet účastníkov odhadli na 300 000. V samotnej Bukurešti sa na demonštrácii zišlo podľa odhadov približne 100 000 ľudí.

Nová rumunská vláda schválila v utorok nariadenie, ktoré dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí.

Podľa nového nariadenia pôjde politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200 000 lei (44 440 eur). Nariadenie schválené vládou vedenou socialistami, ktorá sa ujala moci 4. januára, vstúpilo okamžite do platnosti.

Smernica takisto umožňuje skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu – ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #protesty #Rumunsko #Florin Jianu