Nádej vládnuť Francúzom sa pre Fillona mení na nočnú moru

Predvolebná kampaň expremiéra Françoisa Fillona, donedávna favorita v bitke o Elyzejský palác, sa čoraz viac podobá na nočnú moru.

02.02.2017 08:32 , aktualizované: 11:04
François Fillon. zhromaždenie, politik,... Foto: ,
François Fillon s manželkou Penelope na zhromaždení svojich stúpencov po prevalení aféry.
debata (16)

Spolu s Fillonom svoju kalváriu prežíva umiernená francúzska pravica. Má narýchlo tri mesiace pred voľbami hľadať nového prezidentského kandidáta? Aféra fiktívneho zamestnávania Fillonovej manželky za štátne peniaze má totiž každým dňom hrozivejšie rozmery. Podľa najnovších odhalení médií suma, ktorú Fillonovci zinkasovali od štátu za nevedno akú prácu, sa šplhá už k miliónu eur. Fillon namiesto vysvetľovania ú­točí.

Kauzu „Penelopegate“ pred vyše týždňom odhalil satirický týždenník Le Canard enchaîné. Prípad zamestnávania Penelope Fillonovej ako poslaneckej asistentky, hoci sama ešte v jeseni tvrdila, že do politického života manžela sa nikdy nemiešala, vyšetruje prokuratúra. Tento týždeň päť hodín oddelene vypočúvali oboch manželov, vyšetrovatelia prehľadali aj niektoré poslanecké kancelárie v parlamente.

Podľa pôvodných informácií týždenníka mali Fillonovci dostať zo štátneho rozpočtu približne pol milióna eur. Tento týždeň po spresnení svojich informácií reportéri prišli k sume takmer 900-tisíc eur. To však nie je všetko. V čase, keď bol Fillon necelé dva roky senátorom, mali peniaze zo štátneho rozpočtu aj dve najstaršie z jeho piatich detí. Išlo o takmer 84-tisíc eur. Samotný Fillon predtým pre Europe 1 tvrdil, že dve jeho deti dostali nejakú odmenu za právnické služby, ako sa však neskôr ukázalo, v danom čase nemali ešte právnický titul.

Fillonovi sa pribúdajúce podozrenia nedarí dôveryhodne vyvrátiť. Spočiatku opakoval, že jeho manželka naozaj pracovala, hoci ju verejnosť doteraz poznala ako ženu, ktorá žije na ich vidieckom panstve a stará sa o deti. Dôkazy o tom, že by niečo konkrétne robila ako asistentka poslanca, okrem toho, že ho občas sprevádzala na mítingoch, na verejnosti chýbajú. Namiesto toho sa v médiách objavili informácie zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu, ktoré svedčia skôr vo Fillonov neprospech. Napríklad, ako zistil denník Le Parisien, Fillonova manželka nemala ani preukaz na vstup do parlamentu a e-mailovú schránku poslaneckej asistentky.

Francúzi Fillona nechcú

Dvaja z troch Francúzov sú presvedčení, že Francois Fillon by sa mal vo svetle aféry fiktívneho zamestnávania manželky vzdať kandidatúry na post prezidenta. Podľa prieskumu zverejneného vo štvrtok až 69 percent opýtaných si myslí, že expremiér nie je vhodným kandidátom do Elyzejského paláca.
Prieskum realizovala agentúra Harris Interactive pre francúzske rozhlasové stanice RMC a Atlantico. Takisto z neho vyplynulo, že Alain Juppé by bol podľa opýtaných preferovanejším kandidátom pravice.
Iba 29 percent respondentov si myslí, že republikáni by vyhrali, ​​ak by bol kandidátom Fillon. Zatiaľ čo 57 percent uviedlo, že strana by uspela, ak by postavila do volieb iného politika.

Zdroj: Reuters

Víťaz pravicových primárok Fillon minulý týždeň pre Europe 1 už v jednej chvíli pripustil, že ak prokurátor voči nemu vznesie obvinenie, z prezidentského boja sa stiahne. V tábore pravicových Republikánov ho navonok zatiaľ stále podporujú. Odmietajú, že by rozmýšľali o náhrade za Fillona. „Nemáme plán B. Máme plán F. A to je François Fillon,“ vyhlásil pre Europe 1 Gérald Darmanin zo strany Republikáni.

Fillon svoj tábor požiadal, aby „vydržal 15 dní“, kým sa neuzavrie vyšetrovanie. Zároveň vyostril útoky na vládu a médiá, stavia sa do pozície obete „ohováračskej kampane“ a čelí vraj „pokusu o inštitucionálny štátny prevrat“ zo strany vládnej ľavice. Jeho stúpenci zároveň obviňujú francúzske médiá, že chcú „zabiť“ pravicu. Švajčiarsky Le Temps v tejto súvislosti uvádza, že Fillon sa snaží celú aféru spolitizovať. Pripomína tiež, že ak by sa stal prezidentom, automaticky sa naňho bude vzťahovať imunita.

Škandál ešte viac mieša karty v celom predvolebnom boji, ktorého výsledok je len veľmi ťažko odhadnuteľný. Aféra podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky Fillonovi jasne poškodila a, naopak, posilnila iných kandidátov. Podľa prieskumu agentúry Elabe pre Les Echos by sa Fillon do májového druhého kola volieb už nedostal. Namiesto neho by do súboja o prezidentský úrad postúpil exminister hospodárstva Emmanuel Macron, ktorý vlani opustil vládu socialistov a založil si vlastnú stranu. Je to prvý prieskum, podľa ktorého favoritom na víťaza volieb je Macron. V prvom kole by podľa neho šéfka krajnej pravice Marine Le Penová získala 27 percent hlasov, Macron 23 percent. V druhom kole by Macron porazil Le Penovú s ešte väčším náskokom, ako sa to odhaduje pri Fillonovi. Ďalší prieskum agentúry Ifop zas predpokladá, že Fillon má pred Macronom stále tesný náskok.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Elyzejský palác #François Fillon