Biely dom nevylúčil v súvislosti s Iránom vojenský zásah

Administratíva Donalda Trumpa v stredu vyhlásila, že USA nevylučujú vojenský zásah v Iráne, ktorého správanie označila za veľmi provokatívne.

02.02.2017 12:24 , aktualizované: 14:17
debata (77)

Poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn podľa portálu politico.eu uviedol, že USA zvažujú v prípade Iránu veľa alternatív, ale odmietol explicitne povedať, či vojenský zásah je jedným z nich. „Prijmeme adekvátne kroky. Zvažujeme celý rad možností. Momentálne sa nachádzame v rozhodovacom procese,“ uviedol Flynn.

USA tým reagujú na pondelkový test balistickej strely stredného doletu, ku ktorému sa Irán sám priznal, ale odmietol tvrdenia, že by ním porušil rezolúciu OSN. Flynn tiež zdôraznil, že „Obamova administratíva nereagovala na iránske nepriateľské kroky adekvátnym spôsobom, vrátane zbraňových transferov, podpory terorizmu a iných porušení medzinárodných noriem“.

K Flynnovi sa v stredu pridal aj samotný Trump, ktorý na twitteri napísal: „Irán sa rýchlo zmocňuje čoraz väčšej časti Iraku aj napriek tomu, že USA tam premrhali tri bilióny dolárov. Samozrejme, už dávno!“

K celému prípadu sa vyjadrila aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová: „Iránsky balistický program nie je súčasťou dohody z roku 2015, takže ju neporušuje.“ Podľa jej názor je na Rade bezpečnosti OSN, aby rozhodla, či testy porušujú rezolúciu číslo 2231, ktorá zaisťuje plnenie dohody o jadrovom programe. Jeden z dodatkov v rezolúcii vyzýva Irán, aby sa nevenoval vývoju balistických striel schopných niesť jadrovú hlavicu a aby nevykonával ani testy týchto rakiet.

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf bránil svoju krajinu, keď prízvukoval, že nedovolí cudzím krajinám, aby sa miešali do iránskych obranných aktivít. Zaríf tiež uviedol, že Irán rakety nikdy nepoužije na útok voči druhej krajine.

K Zarífovi sa pripojil aj poradca iránskeho duchovného vodca ajatolláha Alího Chameneího, ktorý povedal: „Nie je to prvýkrát, čo neskúsená osoba (Trump) hrozí Iránu. Americká vláda pochopí, že hroziť Íránu je zbytočné“. V provokovaní Donalda Trumpa pokračoval aj iránsky prezident, ktorý v stredu povedal že Trump je v politike nováčikom a že bude trvať dlho, kým pochopí, čo sa deje vo svete.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump