Ruského opozičného politika hospitalizovali s príznakmi otravy

Jeden z hlavných ruských opozičných politikov Vladimir Kara-Murza mladší bol v štvrtok prevezený s príznakmi ťažkej otravy do nemocnice a umiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti.

02.02.2017 13:58
debata (74)

Oznámil to na svojom webe denník Moskovskij komsomolec. Charakter ochorenia je podľa neho prakticky zhodný s kolapsom, ktorý Kara-Murzu postihol pred necelými dvoma rokmi.

Tridsaťpäťročný ruský disident bol blízkym spolupracovníkom jedného z vodcov ruskej opozície Borisa Nemcova, ktorý bol pred dvoma rokmi zastrelený v centre Moskvy. V súčasnej dobe Kara-Murza pôsobí ako celoštátny koordinátor strany Otvorené Rusko, ktorú založil Michail Chodorkovskij. Odporca Kremľa a niekdajší miliardár dlhé roky väznený za údajné defraudácie a krádeže ropy žije teraz v exile.

V lete 2015 bol Kara-Murza náhlivo hospitalizovaný s diagnózou zlyhania obličiek a ocitol sa na pokraji smrti. Podľa lekárov bol otrávený. S rovnakými príznakmi bol politik prevezený do nemocnice aj dnes. Podľa ošetrujúcich lekárov je jeho stav vážny.

Keď bol Kara-Murza po prvej otrave v roku 2015 prepustený z nemocnice, liečil sa v zahraničí. Po návrate do Ruska podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z otravy. Doložil ho analýzami zahraničných kliník, ktoré údajne potvrdzovali vysokú prítomnosť jedovatých látok v krvi. Výsledky vyšetrovania Kara-Murza dodnes nepozná, napísal Moskovskij komsomolec.

Otvorené Rusko nedávno oznámilo, že vyšle svojho kandidáta do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia budúci rok. V minuloročných parlamentných voľbách sa hnutie Michaila Chodorkovského neúspešne pokúsilo získať kreslá v Štátnej dume.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #otrava #Vladimir Kara-Murza