Merkelová v Ankare zdôraznila nutnosť slobody prejavu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na štvrtkovej schôdzke s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom zdôraznila dôležitosť slobody prejavu v Turecku.

02.02.2017 15:28
merkelová, erdogan, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Recep Erdogan na stretnutí v Ankare.
debata (20)

Podľa agentúry DPA tiež uviedla, že na chystané referendum o zmene ústavy v Turecku by podľa nej mali dohliadať pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa Erdogana hovorili obaja štátnici najmä o vývoji v Sýrii a boji proti terorizmu.

Merkelová sa vyjadrila aj k chystanému referende o zmene ústavy, ktorá má v Turecku zaviesť prezidentský systém a ktorá vzbudzuje obavy z príliš vysokej koncentrácie moci v rukách prezidenta Erdogana.

„V tejto rozhodujúcej fáze je dôležité, aby bola dodržaná sloboda prejavu a v súvislosti s tým sme hovorili aj o slobode tlače,“ uviedla Merkelová na tlačovej konferencii po boku Erdogana. „Aj opozícia je súčasťou demokracie,“ povedala tiež kancelárka v súvislosti s vývojom v Turecku po minuloročnom júlovom pokuse o puč. Po ňom turecká vláda začala rozsiahle čistky v štátnej správe a zatkla aj niekoľko opozičných poslancov.

Erdogan vyzdvihol dôležitosť návštevy Merkelovej pre vzťahy oboch krajín. Podľa neho hovorili obaja štátnici najmä o boji s terorizmom a vývoji v Sýrii a Iraku. Erdogan povedal, že žiadna krajina nebojuje tak tvrdo s tkzv. Islamským štátom ako Turecko. Merkelová uviedla, že sa s Erdoganom zhodla na potrebe užšej spolupráce v boji proti terorizmu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #Turecko #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan