Putin: Vyostrenie konfliktu na Ukrajine vyprovokoval Kyjev

Súčasnú vyostrenú situáciu na Ukrajine vyprovokoval Kyjev, povedal vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy v Budapešti.

02.02.2017 17:05
debata (314)

Ukrajinská vláda sa podľa neho snaží zatiahnuť novú americkú administratívu Donalda Trumpa do krízy na východe krajiny a nie je ochotná uplatňovať mierové dohody z Minsku, ktoré majú zaistiť urovnanie konfliktu.

Maďarský premiér Viktor Orbán na to na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom dodal, že jeho krajina má záujem zlepšiť situáciu na Ukrajine. „Východiskovým bodom je ale mier a ten je možný len prostredníctvom dohody z Minsku,“ povedal Orbán.

Miestom tvrdých bojov s desiatkami mŕtvych a ranených sa na Ukrajine v posledných dňoch stalo priemyselné mesto Avdijivka, ležiace neďaleko severného okraja Donecka kontrolovaného separatistami. Ukrajinská armáda sa s povstalcami vzájomne obviňuje z nasadenia ťažkých zbraní a hlási vysoké straty nepriateľa.

Na východe Ukrajiny bolo od prepuknutia bojov na jar 2014 dojednaných v rámci dohôd z Minska viacero prímerí, ktoré však boli narušované s postupne rastúcou intenzitou. Plne rešpektovaný nie je ani posledný o zastavení paľby z konca minulého roka, z čoho sa strany obviňujú navzájom. Konflikt si doteraz vyžiadal takmer 10 000 ľudských životov.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva to stále popiera.

314 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina