Doneckom otriasol silný výbuch, príčiny nie sú zatiaľ známe

V Donecku, hlavnej bašte proruských separatistov na východe Ukrajiny, zahrmel vo štvrtok večer silný výbuch, ktorý rozbil okná hneď v niekoľkých štvrtiach.

02.02.2017 22:10
Ukrajina, výbuch, boje, separatisti Foto: ,
Muž stojaci vo svojom dome pri rozbitom okne, ktoré rozbili neďaleké výbuchy.
debata (46)

Uviedol to na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na svedectvo zo sociálnych sietí. Sila výbuchu vraj pripomínala explóziu muničného skladu zo začiatku minulého decembra, bližšie informácie ale ešte nie sú k dispozícii.

Separatisti tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľuje Doneck taktickými raketami Uragan; tento sovietsky zbraňový systém predstavuje raketomet so šestnástimi raketami kalibru 220 milimetrov, z ktorých každá dopraví na cieľ vo vzdialenosti 35 kilometrov bojovú hlavicu s váhou až 100 kilogramov.

V blízkosti Donecku, pri meste Avdijivka, pokračujú prudké boje. Proruskí separatisti za posledných 24 hodín stratili pri obci Avdijivka 26 bojovníkov, 60 ďalších radikálov bolo zranených. Na sociálnej sieti Facebook to dnes oznámil policajný šéf doneckej oblasti Vjačeslav Abroskin. Povstalci zároveň oznámili, že za posledných niekoľko dní bolo na východe Ukrajiny zabitých alebo zranených okolo 200 ukrajinských vojakov.

Ukrajinská armáda priznala dvoch zabitých vojakov a deväť zranených. Separatisti tvrdia, že ostreľovanie Donecka z diel a raketometov si vyžiadalo desať zranených civilistov.

Priemyselná obec Avdijivka, ktorá leží neďaleko severného okraja Donecku kontrolovaného separatistami, sa v posledných dňoch stala miestom tvrdých bojov. Armáda a povstalci sa vzájomne obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní a hlásia vysoké straty nepriateľa.

V utorok nad nebezpečným zhoršením situácie v Donbase vyjadrila hlboké znepokojenie Bezpečnostná rada OSN.

Povstalecká agentúra DAN oznámila, že okrem Avdijivky ostreľuje ukrajinská armáda z ťažkých zbraní i susedné mesto Jasynuvata, kde bolo zničených päť obytných domov a tepláreň. Granáty a míny podľa DAN dopadajú aj na severné obvody Donecka.

Podľa ukrajinskej agentúry Unian zajali v Avdijivke ukrajinskí vojaci ozbrojeného povstalca. Vypovedal vraj, že povstalecké jednotky boli nútené pod tlakom ukrajinskej armády ustúpiť. V oblasti údajne pôsobia ruskí vojaci a inštruktori.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #boje #Ukrajina #separatisti