Americký minister Mattis varoval KĽDR pred útokom na USA

Americký minister obrany James Mattis v piatok otvorene varoval KĽDR, že akékoľvek použitie jadrových zbraní z jej strany voči Spojeným štátom alebo ich spojencom sa stretne s "účinnou a zdrvujúcou" odozvou. Nový šéf Pentagonu to povedal počas stretnutia so svojím rezortným kolegom Han Min-koom v Soule.

03.02.2017 07:17
2017-02-03T040449Z 202036364 RC16D43A2B10... Foto:
Minister obrany USA James Mattis na návšteve Južnej Kórei.
debata (9)

Mattis vyhlásil, že akýkoľvek útok bude porazený a že USA podporujú Južnú Kóreu v jej úsilí o udržanie stability na polostrove a v regióne.

Mattis si vybral Južnú Kóreu za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty vo funkcii ministra obrany. Predpokladá sa, že svoj pobyt v Soule využije na uistenie kórejskej garnitúry o pokračujúcej podpore krajiny zo strany USA v rámci bezpečnostných dohôd. Donald Trump počas svojej predvolebnej kampane obvinil Južnú Kóreu, že Spojeným štátom neplatí dostatočne veľa za vojenskú podporu.

V Južnej Kórei je v súčasnosti nasadených asi 28 000 amerických vojakov, v Japonsku ich je 50 000. Otázkou je okrem iného i to, kto ponesie náklady na vybudovanie vyspelého amerického protiraketového štítu THAAD. Mattisa pri prvej zahraničnej ceste v roli šéfa Pentagonu ešte čaká v Tokiu schôdzka s japonskou ministerkou obrany Tomomi Inadaovou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #jadrové zbrane #James Mattis