Podľa francúzskeho premiéra bol útok v Louvri teroristický čin

Francúzsky strážnik v parížskom múzeu Louvre strieľal na podozrivého muža, ktorý mal pri sebe mačetu a na strážnika zaútočil. Útočník kričal "Allahu Akbar" (Boh je veľký po arabsky). V múzeu sa v čase incidentu nachádzalo 1 000 turistov, ktorí sú evakuovaní v zabezpečených miestnostiach.

03.02.2017 10:50 , aktualizované: 22:22
Louvre, streľba Foto: ,
Francúzski policajti pred Pyramídou pri Louvre.
debata (36)

Napadnutie vojenskej hliadky nesie jasné známky teroristického útoku, vyhlásil francúzsky premiér Bernard Cazeneuve. „Riešime útok jedinca, ktorý bol jednoznačne agresívny a predstavoval priame ohrozenie. Z jeho vyjadrenia sme dospeli k názoru, že chcel uskutočniť teroristický čin,“ citovala agentúra Reuters Michela Cadota, ktorý velí parížskej polícii.

„Bol tam ešte jeden človek, ktorý sa správal podozrivo. Taktiež bol zadržaný, avšak nevyzerá to tak, že medzi ním a útočníkom bolo spojenie,“ doplnil Cadot. Vyšetrovanie prípadu prevzala protiteroristická jednotka.

Páchateľom dopoludňajšieho útoku na vojakov pri parížskom Múzeu Louvre bol zrejme 29-ročný občan Egypta. Na večernej tlačovej konferencii to oznámil parížsky prokurátor Francois Molins, podľa ktorého útočník utrpel vážne zranenia a je v ohrození života.

Útočník oblečený v čiernom tričku s lebkou, ktorý držal v každej ruke jednu mačetu, ľahko zranil jedného z vojakov. Iný zo skupiny vojakov ho postrelil a tak zneškodnil. Egypťan totiž podľa prokurátora pricestoval do Francúzska legálne na základe víz, o ktoré požiadal vlani v októbri na francúzskom veľvyslanectve v Dubaji, informovala televízia France 24.

Do Paríža priletel 26. januára z Dubaja, prenajal si byt v ôsmom parížskom obvode a požičal auto. V sobotu si podľa Molinsa kúpil v centre Paríža obe mačety.

Páchateľa previezli do nemocnice s piatimi strelnými zraneniami. Vyšetrovatelia ho vypočujú hneď, ako to bude možné. Policajti počas razie v mužovom prenajatom byte zhabali 900 eur v hotovosti, iPad a viacero platobných kariet.

Podľa informácií francúzskej polície došlo k piatim výstrelom.

Polícia evakuovala celé nádvorie slávneho múzea a uzavrela aj stanicu metra. V nákupnom centre v blízkosti Louvru prebiehajú rozsiahle bezpečnostné operácie. Francúzsky minister vnútra pre BBC označil tento incident za vážny.

Motív činu zatiaľ nie je známy. Útočník sa zrejme snažil napadnúť vojaka mačetou. Mal pri sebe dva ruksaky, ale polícia nenašla žiadnu explozívnu látku. Útočníka postrelili do nôh a je vážne zranený, hlásia miestne médiá.

Zamestnanci obchodnej zóny pod parížskym múzeom Louvre sa už začali vracať na svoje pracoviská po odstránení policajných bezpečnostných zátarás. Po odstránení koridorov a vyčistení celého priestoru začali z múzea vychádzať turisti. Parížska prokuratúra začala vyšetrovanie pre podozrenie z terorizmu. Identita útočníka nie je zatiaľ známa, uviedlo ministerstvo vnútra.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Paríž #Louvre