Federálny sudca zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét

Americký federálny sudca James Robart vydal v piatok súdne nariadenie, ktorým dočasne zablokoval protiimigračný dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúci do USA vstup obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín.

04.02.2017 08:47 , aktualizované: 20:43
donald trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (40)

Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu má platnosť na celonárodnej úrovni, uviedol s odvolaním sa na Robartove slová denník Seattle Times. Platiť by zároveň malo začať okamžite. Očakáva sa teda, že Trumpova vláda sa voči nemu čoskoro odvolá.

Robart nariadením vyhovel žiadosti generálneho prokurátora štátu Washington Boba Fergusona o pozastavenie dekrétu, ktorý by podľa jeho slov inak mohol napáchať „nenapraviteľné škody“.

„Dnes prevážila ústava. Nikto nie je nad zákonom, dokonca ani samotný prezident,“ reagoval na rozhodnutie sudcu Ferguson, ktorý bol prvým generálnym prokurátorom žalujúcim Trumpa pre jeho výnos. K jeho žalobe sa neskôr pridal aj štát Minnesota.

Ministerstvo spravodlivosti požiada o zrušenie nariadenia

Biely dom bude bojovať proti nariadeniu, ktorým americký federálny sudca dočasne zablokoval protiimigračný dekrét prezidenta Donalda Trumpa zakazujúci do USA vstup obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín.

„Ministerstvo spravodlivosti plánuje čo najskôr podať žiadosť o mimoriadne prerušenie tohto nariadenia a brániť prezidentov dekrét, ktorý je podľa nás zákonný a primeraný,“ uviedol dnes Biely dom.

„Prezidentovo nariadenie je určené na ochranu vlasti a on sám má ústavnú právomoc a tiež povinnosť chrániť americký ľud,“ dodal ďalej. Biely dom vo svojej celkom prvej dnešnej reakcií nariadenie federálneho sudcu nazval „poburujúcim“, neskôr však od tohto označenia upustil.

Americký prezident Donald Trump zaviedol minulý piatok dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom siedmich štátov. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Dekrét vyústil do protestov desaťtisícov ľudí v celých USA a vyvolal tiež zmätok na tamojších letiskách, na ktorých úrady zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí. V dôsledku výnosu zároveň bolo podľa údajov amerického ministerstva zahraničných vecí zrušených takmer 60 000 víz.

Trump prisľúbil, že opäť nastolí platnosť protiimigračného dekrétu

Americký prezident Donald Trump prisľúbil, že zruší súdne rozhodnutie, ktoré dočasne zablokovalo jeho protiimigračný dekrét zakazujúci vstup do USA obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Federálneho sudcu Jamesa Robarta, ktorý v piatok vydal dané nariadenie s tým, že prezidentský zákaz je protiústavný, Trump napadol na sociálnej sieti Twitter. „Názor tohto takzvaného sudcu, ktorý v zásade podkopáva vymožiteľnosť práva v našej krajine, je smiešny a bude zrušený!“ napísal šéf Bieleho domu.

Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu má okamžitú platnosť na celonárodnej úrovni, uviedol s odvolaním sa na Robartove slová denník Seattle Times.

Proti Trumpovým opatreniam sa demonštrovalo v Londýne, Berlíne i Paríži

Niekoľko tisíc ľudí v Londýne protestovalo proti nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na prechodné obdobie uzavrel hranice USA pre migrantov a občanov vybraných moslimských krajín. Demonštrácie proti Trumpovi sa dnes konali aj v Paríži a Berlíne.

Účastníci demonštrácie v Londýne odsúdili Trumpa a obvinili ho z porušovania práv moslimov, Mexičanov, Palestínčanov. Ich cieľom, ako mnohí z účastníkov uvádzali, bolo zjednotiť sa ako krajina a „postaviť sa bigotnému rasistovi, ktorý nenávidí ženy“.

Kritizovali aj britskú premiérku Theresu Mayovú za jej „spojenectvo“ s novým americkým prezidentom, ktorého pozvala na návštevu Británie.

„Ak Theresa Mayová bude trvať na pozvaní pre Trumpa, bude nasledovať paralyzovanie tohto hlavného mesta,“ varoval Chris Nineham, viceprezident organizácie Stop the War Coalition.

Internetovú petíciu proti Trumpovej štátnej návšteve v Británii podpísalo medzičasom viac ako 1,8 milióna ľudí. Žiadajú, aby sa oficiálna návšteva zmenila na pracovnú, čo by v praxi v súlade s protokolárnymi zvyklosťami znamenalo, že kráľovná Alžbeta II. by Trumpa nemusela prijať.

Vzhľadom na to, že petíciu podpísalo viac ako 100.000, musí sa ňou zaoberať aj britský parlament. Stane sa tak 20. februára, keď však poslanci budú debatovať aj o petícii, ktorú spustili prívrženci Trumpovej oficiálnej návštevy v Británii. Túto výzvu podpísalo vyše 300.000 ľudí.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #imigračný výnos