Vláda USA sa odvolala proti súdnemu rozhodnutiu o imigrácii

Americké ministerstvo spravodlivosti v noci na nedeľu podalo odvolanie, ktorým chce dosiahnuť obnovenie platnosti dočasných opatrení nového prezidenta USA Donalda Trumpa v oblasti imigračnej politiky. Odvolanie bolo podané na odvolacom súde v San Franciscu.

05.02.2017 09:19 , aktualizované: 11:40
debata (31)

Tento krok je ďalším zvratom v prípade od piatku, keď federálny sudca James Robart vydal súdne nariadenie, ktorým dočasne zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét. Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu malo okamžitú platnosť na celonárodnej úrovni.

Následne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vydalo nariadenie, aby jeho agenti voči cudzincom neuplatňovali výnos podpísaný Trumpom, ktorý deklaroval, že vďaka jeho nariadeniu sa na územie USA nedostanú potenciálni teroristi.

Trump, ktorý tento víkend trávi na Floride, v sobotu prostredníctvom mikroblogu na sieti Twitter označil rozhodnutie sudu Robarta za smiešne. Vyhlásil, že jeho administratíva prijaté súdne rozhodnutie zvráti.

Trump zaviedol minulý piatok dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom siedmich štátov. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Dekrét vyústil do protestov desaťtisícov ľudí v celých USA a vyvolal tiež zmätok na tamojších letiskách, na ktorých úrady zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí. V dôsledku výnosu zároveň bolo podľa údajov amerického ministerstva zahraničných vecí zrušených takmer 60 000 víz.

Odvolací súd zamietol žiadosť o okamžité obnovenie platnosti

Americký federálny odvolací súd zamietol odvolanie ministerstva spravodlivosti USA o okamžité obnovenie platnosti dočasných opatrení nového prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa v oblasti imigračnej politiky.

Deviaty obvodný odvolací súd v San Franciscu namiesto toho požiadal štát Washington a Trumpovu administratívu, aby do pondelka popoludnia predložili viacej argumentov. Informovala o tom agentúra AP.

Ide o ďalší zvrat v tejto kauze od piatka minulého týždňa, keď federálny sudca James Robart vydal súdne nariadenie, ktorým dočasne zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét. Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu, štát Washington, malo okamžitú platnosť na celom území Spojených štátov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #migračný výnos