Hlavnými bodmi Le Penovej kampane sú globalizácia a radikálny islam

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová predstavila v nedeľu svoj manifest do prezidentských volieb dvojitým útokom na globalizáciu a radikálny islam.

05.02.2017 20:00
Marine Le Penová Foto: ,
Kandidátka na francúzskeho prezidenta Marine Le Penová.
debata (16)

Kandidátka Národného frontu (FN) pred svojimi priaznivcami v meste Lyon vyhlásila, že globalizácia predstavuje „otrockú výrobu určenú na predaj nezamestnaným“. Riešením zo strany FN je podľa nej „lokálna revolúcia“ pod vedením „inteligentného protekcionizmu a ekonomického vlastenectva“, uvádza stanica BBC.

Argumentujúc tým, že FN je politickou stranou francúzskeho ľudu, Le Penová ďalej vyhlásila, že si praje „slobodnú, nezávislú a demokratickú krajinu“. Podľa nej je Európska únia „nezdarom“, keďže blok „nedodržal žiadny zo svojich sľubov“. Líderka zároveň sľubuje prerokovanie pozície Francúzska v EÚ a vypísanie referenda o zotrvaní krajiny v Únii.

Le Penová v druhom bode svojho manifestu spomenula hrozby radikálneho islamu, pričom predostrela obraz Francúzska „pod jarmom islamského fundamentalizmu“, kde budú mať ženy „zákaz vstupu do kaviarní alebo nosenia sukní“. Vo Francúzsku žije približne päť miliónov moslimov, čo je najväčšia islamská menšina v západnej Európe.

Národný front sa štylizuje ako strana zameraná proti establišmentu a momentálne buduje na hesle „čas pre zmenu“, ktoré prišlo s volebným úspechom Donalda Trumpa v USA a odhlasovaním brexitu v Británii, analyzuje BBC.

Národný front, ktorý ešte nikdy nezískal viac než jednu tretinu hlasov, v poslednom čase zjemňuje svoj imidž v snahe o získanie si širšej voličskej základne. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Le Penová zvíťazí v prvom kole jarných prezidentských volieb, zatiaľ čo v druhom kole už neuspeje.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Marine Le Penová #Národný front