Trump uistil Stoltenberga o dôraznej podpore NATO

Americký prezident Donald Trump vyjadril "dôraznú podporu NATO" v nedeľňajšom telefonáte s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom, s ktorým tiež hovoril o situácii na východe Ukrajiny. Oznámil to Biely dom.

06.02.2017 06:54
debata (92)

Trump a Stoltenberg rozobrali aj otázku toho, ako „povzbudiť“ všetkých členov NATO, aby splnili svoje záväzky, pokiaľ ide o výšku výdavkov na obranu. Nový šéf Bieleho domu okrem toho súhlasil s účasťou na summite aliancie, ktorý sa bude koncom mája konať v Európe.

V súvislosti s Ukrajinou sa Trump a Stoltenberg hovorili o možnostiach mierového riešenia konfliktu pri ukrajinsko-ruskej hranici, uvádza sa v oznámení. Obaja sa podľa neho zhodli na úzkej spolupráci pri prekonávaní bezpečnostných výziev pre NATO.

Trump opakovane spochybňoval efektívnosť Severoatlantickej aliancie a avizoval, že na jej členov, ktorí nevynakladajú dve percentá HDP na obranu, bude vyvíjať tlak, aby toto financovanie zvýšili.

Stoltenberg v januári vyjadril „absolútnu istotu“, že prezident Trump a nová vláda USA budú naplno zaviazaní NATO, transatlantickému partnerstvu a významu bezpečnostných záruk. V otázke financovania aliancie jej šéf na tlačovej konferencii vtedy vyhlásil, že „úplne“ súhlasí s názorom Trumpa na potrebu „spravodlivejšieho rozdelenia záťaže“ a väčších investícií európskych spojencov do svojej obrany.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina #Donald Trump