Idú voľby. V Holandsku sa chystajú politici i hackeri

Holandsko je v strehu. Bude sa Rusko snažiť ovplyvniť výsledok marcových parlamentných volieb? Pokusy o hackerské útoky na vládne inštitúcie a snahu dostať sa k dôverným dokumentom koncom minulého týždňa potvrdil aj šéf holandskej tajnej služby.

06.02.2017 10:00
Wilders Foto: ,
O snahe ovplyvniť voľby v Holandsku, kde prieskumy predpokladajú víťazstvo protieurópskeho populistu Geerta Wildersa (na snímke), väčšina politikov nepochybuje.
debata (34)

Ešte predtým vláda ohlásila opatrenie, ktorým chce zabrániť hackerským útokom počas volieb. Voličské hlasy sa budú prepočítavať ručne. „Musíme sa vrátiť k starému dobrému peru a papieru,“ ohlásil minulý týždeň holandský minister vnútra Ronald Plasterk.

Podľa šéfa holandskej tajnej služby Roba Bertholeeho za uplynulý polrok zaznamenali v Holandsku stovky pokusov o hackerský útok na vládne úrady, ale aj holandské firmy. Takéto snahy registrujú z Ruska, Číny a Iránu. Podľa Bertholeeho sa najmä Rusko snaží dostať k dôverným dokumentom vlády. „Považujem to za nebezpečenstvo pre našu demokraciu,“ citoval ho portál dutchnews. Nebezpečné sú však podľa neho aj hackerské útoky na firmy a priemyselná špionáž, čo zas môže poškodiť ekonomiku.

O snahe ovplyvniť voľby v Holandsku, kde prieskumy predpokladajú víťazstvo protieurópskeho populistu Geerta Wildersa, väčšina politikov nepochybuje. „Nie som naivný,“ citoval portál euobserver holandského šéfa diplomacie Berta Koendersa.

Podľa poslanca za proeurópsku centristickú stranu D66 Keesa Verhoevena je zjavné, že Rusko sa pokúsi ovplyvniť holandské voľby. „Holandsko je potenciálne veľmi zaujímavý cieľ pre referendum o Ukrajine a lietadlo MH17,“ povedal Verhoeven podľa euobserver v nedávnej parlamentnej debate. Narážal tým na výsledok vlaňajšieho referenda, v ktorom holandskí voliči odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou, a na zostrelenie civilného lietadla s prevažne holandskými pasažiermi, z ktorého sú podozriví proruskí rebeli na Ukrajine.

Jedna vec je vedomie rizika, druhá obrana. Holandskí novinári z RTL Nieuws upozornili, že softvérový systém na sčítavanie hlasov vo voľbách je zastaraný a nie je dostatočne zabezpečený proti hackerským útokom. Aj preto sa vláda rýchlo rozhodla zaviesť starý systém ručného zrátavania hlasov. „Chcem každého ubezpečiť, že výsledky budú skutočné výsledky,“ zdôrazňoval minister vnútra Plasterk.

Nie všetci sú tým nadšení. Kritici upozorňujú, že sčítavanie hlasov bude dlhšie trvať a pri manuálnom zratúvaní je zas vyššie riziko ľudskej chyby. Podľa ministra vnútra by sa však sčítanie nemalo výrazne predĺžiť. Holanďania sú totiž zvyknutí, že už večer po voľbách sa dozvedia predbežné výsledky, ktoré sa veľmi nelíšia od konečných.

Holandské médiá však upozorňujú aj na iné zraniteľné miesta. NRC Handelsblad informoval, že viaceré politické strany nemajú dostatočne zabezpečené svoje webstránky a mohli sa stať terčom hackerského útoku. Stanici RTL Nieuws sa zas úspešne podarilo nabúrať do twitterového účtu jedného z poslancov.

Na hrozbu manipulácie zo zahraničia pri tohtoročných voľbách v Holandsku, vo Francúzsku i v Nemecku upozorňovali už dávnejšie viaceré tajné služby. Správy o hackerských útokoch prichádzajú aj z iných krajín. Minulý týždeň potvrdil kybernetický útok na české ministerstvo zahraničných vecí tamojší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Aj nórski labouristi minulý týždeň s odvolaním sa na správu tajnej služby potvrdili, že v jeseni boli terčom podobného útoku ako americká Demokratická strana. Americké tajné služby pripisujú útok pred minuloročnými prezidentskými voľbami hackerom v Rusku s vedomím tamojších štátnych orgánov, čo Moskva popiera.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #hackeri #Holandsko