Merkelová je oficiálne kandidátkou CDU/CSU za kancelárku

Angela Merkelová sa oficiálne stala kandidátkou konzervatívnej únie CDU/CSU za nemeckú kancelárku. Na stretnutí špičiek oboch strán v Mníchove ju podľa nemeckých médií podporila aj bavorská CSU, ktorá sa k tomu dlhé mesiace nemala.

06.02.2017 12:11
angela merkelová, merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (23)

Kým Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) Merkelovú za kancelárku navrhla už vlani, sesterská Kresťanskosociálna únia (CSU) tak formálne urobila až teraz. Na zasadnutí vedenia oboch politických zoskupení predseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer vyhlásil, že jeho strana stoja za Merkelovou.

Dôvodom niekoľkomesačného váhania CSU, či už štvrtú kandidatúru Merkelovej za kancelárku podporiť, boli predovšetkým tvrdé spory v oblasti migračnej politiky. Vrcholní predstavitelia bavorskej strany prístup Merkelovej mesiace kritizovali a niektorí z nich dokonca zvažovali, či by CSU nemala v septembrových parlamentných voľbách kandidovať samostatne.

V poslednej dobe sa názory oboch strán zblížili. Naďalej ich však rozdeľuje názor na pevnú hranicu počtu prijímaných utečencov. Kresťanskosociálna únia tak pôjde do volieb s požiadavkou stanovenia hornej hranice pre prijímanie utečencov na 200 000 ročne, Kresťanskodemo­kratická únia kancelárky Merkelovej si limit nepraje, aj keď všeobecne za obmedzenie migrácie je.

Jedným z dôvodov, prečo sa teraz v Mníchove obe strany chcú prezentovať čo najjednotnejšie, je podľa pozorovateľov aj náhly vzostup sociálnej demokracie. Ešte pred pár týždňami sesterské strany v prieskumoch verejnej mienky nad druhou najsilnejšou sociálnou demokraciou viedli zhruba o 11 až 16 percentuálnych bodov. Po nominácii bývalého šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza za kancelára za SPD ich však už delia len štyri až šesť bodov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová