Nadnárodné spoločnosti podnikajú spoločné kroky proti migračnému výnosu

Migračný výnos Donalda Trumpa narazil na obrovskú kritiku z viacerých strán. Najnovšie sa spojilo 97 veľkých globálnych firiem, vrátane Facebooku, či Applu, ktoré sa obrátili na federálny odvolací súd.

06.02.2017 12:24
debata (29)

Podľa informácií britského denníka The Independent zástupcovia až 97 firiem, nevynímajúc obrovské korporácie ako Apple, Facebook či Google, spoločne podali federálnemu odvolaciemu súdu v nedeľu právny dokument, v ktorom odsudzujú migračný výnos Donalda Trumpa.

Tieto obrovské spoločnosti v danom texte zdôrazňujú význam imigrantov pre ekonomiku a spoločnosť. V liste sa píše: „Imigranti sú za mnohými zisteniami a vytvárajú niektoré z najinovatív­nejších spoločností. Amerika už dlho uznáva dôležitosť ochrany svojich občanov pred tými, ktorí by krajine uškodili. Ale robila to zároveň s tým, ako udržiavala náš základný záväzok prijímania imigrantov, a síce zvýšenými previerkami osobných údajov a inými kontrolami osôb, ktoré chcú vstúpiť do našej krajiny.“

Šéf spoločnosti Uber Travis Kalanick po kritike zo strany zákazníkov a vodičov minulý týždeň rezignoval na funkciu člena podnikateľskej rady administratívy Donalda Trumpa. „Imigrácia a otvorenosť k utečencom je dôležitou súčasťou úspechu našej krajiny a úprimne povedané, aj firmy Uber. Existuje veľa spôsobov, ktorými sa budeme snažiť presadiť zmeny v imigrácii, ale zotrvávanie v podnikateľskej rade by bolo v rozpore s týmto cieľom. Migračný výnos ubližuje mnohým ľuďom naprieč Amerikou,“ povedal pre Bloomberg News.

Migračný výnos na 90 dní zakázal vstup do USA občanom siedmich štátov. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb. Federálny sudca James Robart však tento výnos dočasne zablokoval.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Donald Trump #migračný výnos #korporácie