Bývalý katalánsky líder čelí súdu pre referendum o nezávislosti

Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc španielskeho mesta Barcelona, aby pozdravili bývalého prezidenta katalánskej autonómie Artura Masa, ktorý prišiel na súd, aby sa zodpovedal z nerešpektovania verdiktu súdu v súvislosti s konaním nezáväzného referenda o nezávislosti Katalánska v roku 2014.

06.02.2017 12:40
Katalánsko, Artur Mas Foto: ,
Podporiť Artura Masa prišli do ulíc Barcelony podporiť tisícky ľudí.
debata (3)

Spolu s Masom sa pred súd postavili aj dve regionálne političky – Joana Ortegová a Irene Rigauová.

V prípade dokázania viny hrozí Masovi až desaťročný zákaz výkonu verejnej funkcie. Pred katalánskym najvyšším súdom bude čeliť obvineniu, že umožnil konanie nezáväzného referenda o nezávislosti Katalánska.

V roku 2014 španielsky ústavný súd na podnet vlády v Madride zakázal právne záväzné referendum o nezávislosti Katalánska. Zdôvodnil to tým, že predmetom plebiscitu je otázka celistvosti krajiny, ktorá nespadá do kompetencie regionálnej vlády.

Namiesto toho sa v novembri 2014 konalo symbolické referendum, v ktorom sa viac ako 80 percent zúčastnených vyslovilo za nezávislosť Katalánska. Hlasovalo v ňom však iba 2,3 milióna z takmer siedmich miliónov oprávnených voličov.

Regionálny parlament v Barcelone sa v októbri vyslovil za to, aby sa najneskôr do septembra 2017 konalo právne záväzné referendum o odtrhnutí Katalánska od Španielska. Aj proti tomuto zámeru sa v polovici decembra postavil španielsky ústavný súd.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #Artur Mas