Kaczynski by privítal, keby EÚ mala vlastné jadrové zbrane

Predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski by privítal, keby EÚ mala jadrové zbrane. Vzhľadom na rastúce napätie medzi Východom a Západom by si to vyžadovalo "masívne výdavky", na ktoré však nie je nikto pripravený, povedal v rozhovore pre utorkové vydanie nemeckých novín Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

07.02.2017 07:22
Jarosław Kaczyński Foto:
Predseda strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński.
debata (185)

Kaczynski v rozhovore vyzval na zásadnú reformu Európskej únie, pretože to je jediný spôsob, ako môže prežiť. EÚ bola podľa neho úspešná dovtedy, kým sa neurobili dve závažné chyby – v prípade Lisabonskej zmluvy a utečeneckej krízy.

Americký prezident Donald Trump má podľa Kaczynského bohužiaľ „z väčšej časti pravdu“, keď hovorí, že EÚ je na osoh iba Nemecku. Kancelárka Angela Merkelová je „v EÚ absolútne číslo jedna a to nie je dobré“. Kaczynski preto požaduje zmenu európskych zmlúv. „Musíme posilniť národné štáty a obmedziť právomoci Únie. Musíme sa tiež chrániť pred monocentrizmom. Nemecko z toho ťaží, iní nie,“ konštatoval predseda PiS.

Na margo utečeneckej krízy povedal, že rozum káže utečencom pomôcť, ale priamo na mieste. Hromadné prijímanie utečencov sa však rovná „likvidácii civilizácie, ktorá vzišla z kresťanstva“.

Kaczynski kritizoval kancelárskeho kandidáta nemeckých sociálnych demokratov Martina Schulza, na ktorom mu prekáža „náchylnosť k Rusku“. Okrem toho by sa mali ľudia, ktorí sa uchádzajú o dôležité funkcie, vedieť ovládať. Schulz je však známy svojou nevypočítateľnos­ťou. „Je to ľavicový ideológ. Pani Merkelová sa nikdy nevyjadrovala tak antipoľsky,“ vyhlásil Kaczynski.

Narážal tým na Schulzovu vlaňajšiu kritiku blokovania poľského ústavného súdu zo strany PiS. Merkelová bola pri tejto téme zdržanlivejšia a v Poľsku zapôsobila svojím postojom k ruskej agresii na Ukrajine.

„Vojna na Ukrajine zmenila situáciu,“ uviedol Kaczynski. „Merkelová podporuje sankcie proti Rusku. Aj to, že Nemecko poslalo vojakov na východné krídlo NATO, je pozitívne,“ dodal.

Merkelová v utorok prvýkrát od nástupu PiS k moci v roku 2015 navštívi Poľsko, kde sa stretne s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou i prezidentom Andrzejom Dudom.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #jadrové zbrane #Jaroslaw Kaczynski