Porážka od ulice nespečatila osud rumunskej vlády

Rumunsko má za sebou najmasovejšie protivládne demonštrácie od pádu režimu komunistického diktátora Nicolae Ceaušesca. Vláda vedená sociálnymi demokratmi (PSD) sa však straty moci predbežne nemusí obávať.

07.02.2017 12:50 , aktualizované: 08.02.2017 08:00
Rumunsko, protesty, Foto: ,
Protivládny protest v Bukurešti.
debata (5)

Opozícia na stredu presadila hlasovanie o nedôvere kabinetu Sorina Grindeana, ale na jej vyslovenie nemá v parlamente dosť hlasov. Na predčasné voľby nevyzýva ani prezident Klaus Iohannis, centrista, ktorý sa osobne zapojil do státisícových protestov proti snahe ľavicovej vlády dekriminalizovať niektoré korupčné trestné činy.

Hlava štátu v utorňajšom prejave v parlamente sociálnych demokratov ani trocha nešetrila. „V decembrových voľbách PSD dosiahla výrazné víťazstvo, ale potom, s čudnou kamikadze stratégiou, sa vrútila do čelnej zrážky s významnou časťou rumunskej spoločnosti. Strana sľubovala niečo v kampani a v prvých dňoch začala robiť niečo úplne iné. Vašou prvoradou starosťou nebol blahobyt rumunského ľudu, ale zahľadenie restov skorumpovaných politikov,“ vyhlásil Iohannis a vládu obvinil z vyvolania hlbokej krízy.

Grindeanov kabinet pred týždňom pod rúškom noci na mimoriadnom zasadaní prijal vládny dekrét, ktorý prekvalifikoval niektoré doterajšie trestné činy, vrátane zneužitia úradu, v prípadoch, keď nespôsobia väčšiu finančnú škodu ako 44 440 eur, na obyčajné priestupky. Zároveň prijal návrh zákona, ktorý mal odpustiť výkon trestu väzenia pri niektorých ďalších korupčných trestných činoch.

Sociálni demokrati majú pre niekoľko rokov platné prísne pravidlá postihu korupcie vo väzení desiatky bývalých členov vlády, poslancov, senátorov i starostov. Ďalšie desiatky čelia obvineniam špeciálneho protikorupčného úradu. Problémy so zákonmi má aj šéf strany Liviu Dragnea, ktorého prezident Iohannis po nedávnych voľbách odmietol poveriť zostavením vlády, lebo pre zmanipulované referendum má záznam v registri trestov a čelí aj ďalšiemu procesu pre zneužitie právomocí. Dekrét z minulého týždňa by Dragneovo trestné stíhanie zastavil.

Tlak demonštrácií, keď v nedeľu vyšlo v Bukurešti do ulíc vyše štvrť milióna ľudí a v celej krajine viac ako pol milióna, napokon vládu prinútil cúvnuť a sporné nariadenie odvolať. Ostrie protestov tým otupila: v pondelok už v hlavnom meste demonštrovalo len asi 25-tisíc nespokojencov, ktorí sa dožadovali odstúpenia vlády.

Súčasne pred prezidentským palácom žiadalo rezignáciu Iohannisa asi 4-tisíc stúpencov Dragneovej strany, ktorí hlavu štátu obviňovali, že sa usiluje o zosadenie demokraticky zvolenej vlády. Dragnea pohrozil, že keby chcel, na vidieku by mohol zmobilizovať aj milión svojich stúpencov a priviesť ich do Bukurešti.

Prezident v utorok jednoznačne poprel, že by sa pokúšal zbaviť moci sociálnych demokratov. „Verejne ste vyhlasovali, že chcem zvrhnúť legitímnu vládu. To je klamstvo. Vyhrali ste, teraz vládnete a prijímate zákony, ale nie za každú cenu,“ zdôraznil Iohannis. Premiér Grindeanu už naznačil, že kauzu by mohol uzavrieť obetovaním ministra spravodlivosti Florina Iordache, ktorý stiahnutý vládny dekrét predkladal. Iohannis však žiada ráznejšie vyvodenie dôsledkov. „Rezignácia jediného ministra je primálo. Predčasné voľby by však v tomto štádiu boli priveľa. To je manévrovací priestor, ktorý je k dispozícii,“ konštatoval. Podľa pozorovateľov tak vyzval sociálnych demokratov, aby sami rekonštruovali vlá­du.

„Požadovať predčasné voľby by bola hlúposť,“ myslí si Dan Tapalaga, reportér portálu Hotnews.ro, najvplyvnejšieho opozičného média krajiny. „Pred dvoma mesiacmi získali takmer päťdesiat percent hlasov. Rumunsko nepotrebuje, aby politická kríza pokračovala. Normálnu vládu však potrebuje,“ dodáva Tapalaga s tým, že voliči by nemali veľmi na výber, lebo ani v opozičných stranách nie je veľa politikov, ktorí by neboli poškvrnení korupciou. Reportér navyše pripúšťa, že krajina je rozdelená, kým v mestách prevládajú odporcovia vlády, na vidieku majú sociálni demokrati stále výraznú prevahu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Nicolae Ceausescu #pád vlády #Klaus Iohannis