Trump v telefonáte s Erdoganom vyjadril podporu Turecku

Prezident USA Donald Trump vyjadril počas utorkového telefonátu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom podporu Turecku "ako strategickému spojencovi a partnerovi z NATO". Biely dom to uviedol vo vyhlásení.

08.02.2017 07:17
Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (6)

Dvojica lídrov diskutovala aj o „dlhodobom vzťahu Spojených štátov a Turecka a o spoločnom záväzku bojovať proti terorizmu vo všetkých jeho podobách“, dodal Biely dom. Trump ocenil „prínos Turecka vo vojenskej operácii proti tzv. Islamskému štátu“, uvádzalo sa vo vyhlásení.

Išlo prvý rozhovor oboch prezidentov od Trumpovej inaugurácie, ktorá sa konala 20. januára. Ankara dúfa v zlepšenie vzťahov s USA za vlády prezidenta Trumpa, a telefonát bol preto v Turecku významnou udalosťou.

Erdogan na ekonomickej konferencii v Istanbule vlani v novembri vyjadril podporu novozvolenému americkému prezidentovi Trumpovi. „Podľa môjho názoru byť označený za diktátora je dobrá vec,“ povedal tiež Erdogan na konferencii moslimských krajín v Istanbule.

Trump počas predvolebnej prezidentskej kampane v júli vyhlásil, že nebude kritizovať Turecko za jeho tvrdé zásahy po pokuse o prevrat, lebo USA musia „dať do poriadku svoje vlastné problémy“, až potom môžu poučovať ostatné krajiny.

Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat bolo v Turecku zadržaných vyše 40 000 ľudí a prepustených zo zamestnania bolo takmer 100 000 štátnych úradníkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump