Obeťou atentátu sa stal ďalší z veliteľov proruských síl

Pri výbuchu bombovej nálože nastraženej vo svojej pracovni na vojenskej základni neďaleko Donecka prišiel v stredu o život veliteľ pluku proruských separatistov Michail Tolstych, známy pod bojovým menom Givi. Oznámilo to "ministerstvo obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), vyhlásenej proruskými silami na východe Ukrajiny. Kremeľ sa od atentátu dištancuje.

08.02.2017 09:29 , aktualizované: 13:00
debata (1047)

Predstaviteľ DĽR Konstantin Dolgov na svojom konte na sieti Twitter napísal, že „Michaila Tolstycha zrejme zlikvidovali výstrelom z reaktívneho plameňometu Šmeľ“. Agentúra UNIAN dodala, že časť budovy, kde sídlil štáb jednotky „Somali“, sa nachádza na siedmom poschodí budovy, v ktorej vzápätí vypukol silný požiar.

Smrť veliteľa pluku Somali označilo ministerstvo obrany DĽR za teroristický útok a „pokračovanie teroristickej vojny začatej vedením v Kyjeve proti obyvateľom Donbasu“. Ministerstvo dodalo, že v DĽR boli následne posilnené bezpečnostné opatrenia. Obyvateľov republiky jej vedenie vyzvalo, aby zachovali pokoj a v prípade akéhokoľvek podozrenia kontaktovali orgány štátnej bezpečnosti.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že Tolstych sa v uplynulých dňoch zapojil do bojových operácií v okolí mesta Avdijivka a utrpel tam ľahké zranenie.

Tolstych bol dôstojníkom ukrajinskej armády a po zosadení proruskej vlády na Ukrajine sa stal jedným z aktivistov za sebaurčenie východných regiónov Ukrajiny. Po tom, ako ukrajinské vedenie začalo tzv. protiteroristickú operáciu proti DĽR a Luhanskej ľudovej republike (LĽR), sa Tolstych stal veliteľom pluku a zúčastnil sa na bojoch o Slaviansk a Ilovajsk a o letisko v Donecku. Niekoľkokrát bol terčom pokusov o atentát.

V októbri roku 2016 bol spáchaný atentát na ďalšieho z veliteľov proruských síl – Arsena Pavlova, známeho aj ako Motorola.

Existencia nekontrolovateľných veliteľov, akým bol i Tolstych, len posilňuje postoj ukrajinskej vlády, ktorá odmieta rokovať s „teroristami,“ napísala AP. Tolstych podľa nej verejne zaútočil na viacerých vojnových zajatcov a bol zapojený do akcií, ktoré môžu byť označené za vojnové zločiny.

AP pripomína, že kým nekontrolovateľní poľní velitelia zomierajú v útokoch spáchaných aj pomocou v autách nastražených náloží, vedenia v povstalcami ovládaných regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti sa ujali úradníci napojení na zosadeného proruského ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča, a nie velitelia, ktorí stáli na čele nepokojov proti prozápadnej vláde v Kyjeve. Títo úradníci sú – na rozdiel od zavraždených veliteľov – považovaní za menej extrémnych a viac naklonených vyjednávaniu s Kyjevom, konštatovala AP.

Kremeľ odmieta obvinenia z účasti na atentáte

Kremeľ dnes kategoricky odmietol obvinenia o možnej účasti Ruska na vražde veliteľa pluku proruských povstalcov Michaila Tolstych, zvaného aj Givi.

„Absolútne jednoznačne odmietame obvinenia na adresu Ruska o možnej účasti (na vražde Tolstych). O tom nemôže byť ani reči,“ zdôraznil dnes na brífingu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že „zjavne ide o pokus o destabilizáciu situácie v Donbase“.

Peskov súčasne vyjadril nádej, že silám, „ktoré stoja za takýmito vraždami, sa nepodarí doviesť konflikt (v Donbase) k ďalšej eskalácii“. Zdôraznil, že situácia na juhovýchode Ukrajiny „je aj bez toho napätá v súvislosti s agresívnym konaním ukrajinskej strany“.

Hovorca tiež znova odmietol komentovať vyhlásenia amerického Pentagónu, že za obnovením ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo koncom januára, je Moskva.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti