OBSE odsúdila rasistické výroky slovenského pozorovateľa

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa dištancovala od kontroverzných vyjadrení slovenského pozorovateľa na Ukrajine Martina Guttena, pre ktoré bude Gutten z misie pravdepodobne odvolaný.

08.02.2017 14:39
debata (89)

Napísal to v stredu na svojom webe denník Sme.

Gutten sa podľa denníka na sociálnej sieti vyjadroval pohŕdavo o svojich kolegoch z OBSE, pretože nie sú Slovania a o utečencoch písal ako o parazitoch, ktorých bude hubiť. S proruským žoldnierom vraj tiež vtipkoval o zabití jedného slovenského občianskeho aktivistu, ktorý upozorňuje na kontroverzné príspevky sympatizantov slovenskej krajnej pravice na sociálnych sieťach.

„Jeho komentáre nepredstavujú oficiálne stanovisko OBSE a sú v rozpore s našou vnútornou politikou,“ povedala denníku Nataša Rajakovičová z tlačového oddelenia OBSE. Dodala, že situáciu ohľadom Guttena organizácia preveruje a následne prijme opatrenia.

Guttena, ktorý sa sám prihlásil do misie OBSE, preveruje aj slovenské ministerstvo zahraničia, hoci nepatrí medzi jeho zamestnancov.

OBSE vykonáva pozorovateľskú misiu vo východnej časti Ukrajiny, ktorú takmer tri roky zmieta konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #ukrajinská kríza #Martin Gutten #Donbass