Rumunská vláda ustála v parlamente hlasovanie o nedôvere

Rumunská vláda v stredu ustála v parlamente hlasovanie o nedôvere, ktoré vyvolala opozícia. Informujú o tom tamojšie médiá.

08.02.2017 15:30 , aktualizované: 15:52
Rumunsko, Klaus Iohannis Foto:
Rumunský prezident Klaus Iohannis v súvislosti s poslednými udalosťami v krajine vystúpil v parlamente.
debata

Sociálnodemokra­tický kabinet, ktorý čelí kritike za to, že sa pokúsil obmedziť trestný postih niektorých korupčných činov, sa mohol spoľahnúť na viac ako 60-percentnú väčšinu v zákonodarnom zbore. Pod tlakom série demonštrácií za účasti státisícov ľudí vláda už v nedeľu od svojho zámeru ustúpila.

Premiér Sorin Grindeanu pred stredajším hlasovaním prejavil odhodlanie zotrvať v čele vlády. „Máme povinnosti voči dôvere verejnosti získanej u (volebných) urnách, máme povinnosť naďalej vládnuť,“ povedal Grindeanu.

V hre je teraz demisia ministra spravodlivosti Florina Iordacheho, ktorú o deň skôr prezident Klaus Iohannis označil za nedostatočnú. Hlava štátu, ktorá vládu obvinila zo zodpovednosti za politickú krízu, do ktorej sa krajina v posledných týždňoch dostala, si ale ani sama pád kabinetu nepriala.

V Rumunsku sa v posledných týždňoch konali rozsiahle demonštrácie. V nedeľu, kedy po celej krajine demonštrovalo vyše pol milióna ľudí, vláda návrh stiahla. Návrh mal zrušiť postih za niektoré korupčné trestné činy a za zneužívanie úradného postavenia.

Grindeanua v stredu opäť podporil predseda sociálnych demokratov Liviu Dragnea, ktorý dal už v pondelok najavo, že nevidí dôvod, prečo by mal kabinet rezignovať. Dragnea má podľa mnohých kritikov na chod Grindeanovej vlády rozhodujúci vplyv.

Práve Dragnea bol jedným z politikov, na ktorých mieril hnev demonštrantov. Súd ho totiž v minulosti právoplatne odsúdil za volebné podvody a podplácanie. Teraz čelí obvineniu zo sprenevery štátnych peňazí. Dekrét, ktorý vláda v nedeľu odvolala, by Dragneaov proces zastavil.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #korupcia #protesty #Rumunsko