Trump poslal čínskemu prezidentovi list

Americký prezident Donald Trump poslal svojmu čínskemu kolegovi Si Ťin-pchingovi list, v ktorom vyjadril nádej na "konštruktívne vzťahy" medzi USA a Čínou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej list zmierňuje napätie, ktoré medzi oboma krajinami panuje od zvolenia Trumpa do čela Bieleho domu.

09.02.2017 11:03
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump poslal list svojmu čínskemu náprotivku.
debata (6)

Trump rozhorčil Peking, keď spochybnil politiku jednej Číny a opakovane odsúdil čínske obchodné praktiky. So Si Ťin-pchingom Trump tiež doposiaľ priamo nehovoril – na rozdiel od vodcov ďalších svetových veľmocí.

Americký prezident v liste ďakuje „prezidentovi Siovi za blahoprajný list, ktorý mu Si poslal pri príležitosti jeho inaugurácie, a tiež praje čínskemu ľudu šťastný Sviatok lampiónov a úspešný rok kohúta“, povedal hovorca Bieleho domu. Sviatok lampiónov je tradične posledným, pätnástym dňom osláv čínskeho Nového roka, ktoré tento rok začali 28. januára.

„Prezident Trump tiež uviedol, že sa teší, že bude spolupracovať s prezidentom Siem na rozvoji konštruktívnych vzťahov, ktoré budú na prospech Spojeným štátom aj Číne,“ povedal ďalej hovorca Bieleho domu.

Čína v štvrtkovej reakcii uviedla, že prikladá čínsko-americkým vzťahom veľký význam. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že spolupráca je pre obe krajiny jedinou možnosťou.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje napísala, že Čína nebude na telefonát Trumpa a Si Ťin-pchinga pravdepodobne nijako naliehať. Čínske vedenie sa vraj obáva, že by rozhovor nemusel dopadnúť dobre, ako v prípade Trumpovho telefonátu s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom, na ktorého vraj americký prezident kričal a nakoniec mu telefón položil.

„Čína potrebuje mať tieto záležitosti pod kontrolou, čo sa v prípade nevyspytateľného Trumpa nedá zaistiť,“ citovala agentúra Reuters vysokého západného diplomata.

Sporných tém je pritom medzi Čínou a Trumpom celý rad. V decembri Trump vyvolal v Číne pobúrenie, keď prijal telefonát taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá mu gratulovala ku zvoleniu. Išlo o prvý takýto kontakt od konca 70. rokov.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Ostatné krajiny Peking upozorňuje, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

V januári Trump otvorene spochybnil politiku jednej Číny. V rozhovore s denníkom The Wall Street Journal vyhlásil, že o všetkom je možné jednať, vrátane otázky jednej Číny. Trump tiež opakovane kritizuje obchodné praktiky Číny. Pohrozil okrem iného, ​​že zvýši clo na čínsky tovar a označí Peking za manipulátora s menou, čo by otvorilo priestor pre uvalenie sankcií na Čínu.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson zase vyhlásil, že USA by mali zamedziť Pekingu v prístupe na ostrovy, ktoré Čína umelo vytvorila u útesov v sporných vodách Juhočínskeho mora.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #Donald Trump