V Nemecku zadržali dvoch islamistov, zrejme pripravovali teroristický útok

Nemeckí policajti v noci na štvrtok pre možnú bezprostrednú hrozbu teroristického útoku zadržali dvoch islamských radikálov. Podľa agentúry DPA to oznámila polícia. Obaja zadržaní - občania Alžírska a Nigérie - sa narodili v Nemecku.

09.02.2017 11:32 , aktualizované: 18:00
debata (6)

Polícia odmietla povedať, aký útok muži plánovali. Göttingenský policajný prezident iba povedal, že vyšetrovatelia získavali v posledných dňoch toľko poznatkov o bezprostrednej hrozbe, že bolo nutné okamžite zasiahnuť. Podrobnosti neoznámil ani Dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius, ktorý však zásah vyhodnotil ako dôležitý úder proti radikálom.

Dvojica, ktorú bezpečnostné jednotky zadržali v dolnosaskom meste Göttingen, majú občianstvo Alžírska a Nigérie, obaja sa však narodili v Nemecku. Nejedná sa teda o žiadateľov o azyl, zdôraznila polícia. O oboch mužoch vo veku 27 a 23 rokov, ktorí s rodinami žili v Göttingene, polícia už dlhšiu dobu vedela, že sa hlásia k radikálnej vetve salafistického islamu.

Súčasťou nočného záťahu boli aj razie v jedenástich objektoch v Göttingene a tiež v jednom dome v Kasseli na severe Hesenska. Na akcii sa zúčastnilo asi 450 policajtov vrátane zvláštneho zásahového komanda. V objektoch policajti našli niekoľko zbraní, náboje a mačetu a tiež vlajky organizácie Islamský štát (IS).

Nemecko sa v minulom roku stalo terčom niekoľkých teroristických útokov, z ktorých najzávažnejší bol atentát na vianočné trhy v Berlíne. Tunisan Anis Amri počas neho zabil 12 ľudí vrátane jednej Češky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #teroristický útok