Pápež František: Vo Vatikáne je korupcia

Pápež František pripustil, že vo Vatikáne existuje korupcia. Uviedol to v rozhovore pre jezuitský časopis Civilità Cattolica, ktorý dnes zverejnil taliansky denník Corriere della Sera.

09.02.2017 12:33
Pápež František Foto: ,
Pápež František počas omše pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána.
debata (10)

Pápež v interview povedal, že kňazi, ktorí sa dopúšťajú zneužívania detí, sú chorí.

„Korupcia vo Vatikáne existuje. Ale ja zostávam pokojný. Keď sa vyskytne problém, napíšem lístok svätému Jozefovi a dám ho pod jeho sochu vo svojej izbe. Socha spiaceho Jozefa spí už na matraci s kopou lístkov,“ uviedol pápež František.

Musíme si otvorene priznať, že sexuálne zneužívanie detí je choroba.
Pápež František

Pápežovo vyjadrenie ku korupcii vo Vatikáne nie je prvé svojho druhu. Napríklad už v júni 2014 sa František ospravedlnil za korupciu, ktorej sa podľa neho dopustili aj niektorí katolícki duchovní, vrátane niektorých prelátov. „Ako kresťania musíme za takýchto ľudí žiadať o odpustenie,“ uviedol vtedy pápež.

František sa v rozhovore s jezuitským časopisom vyjadril aj k sexuálnemu zneužívaniu detí kňazmi. „Musíme si otvorene priznať, že je to choroba. A ak nebudeme veriť, že títo ľudia sú chorí, nemôžeme ten problém vyriešiť,“ uviedol pápež.

Informácie o širokom zneužívaní detí kňazmi v minulých desaťročiach prichádzali v posledných rokoch napríklad z Austrálie, kde je podľa poslednej štúdie podozrivých zo zneužívania detí medzi rokmi 1980 a 2015 asi sedem percent katolíckych kňazov.

Obete zneužívania a ich advokáti sa dlhodobo sťažovali aj na to, že biskupi nedokázali ochrániť mladých veriacich pred pedofilným násilím a že cirkev takéto činy kryla. Vlani vydal pápež František dekrét, na základe ktorého majú byť odvolávaní biskupi, ktorí nebudú rázne riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých zo strany katolíckych predstaviteľov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #pápež #Vatikán #pápež František