Trump: Nepochybujem, že prípad protiimigračného nariadenia vyhrám

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že na federálnom súde "nepochybne" vyhrá prípad zákazu vstupu cestujúcich z vybraných siedmich moslimských krajín a prisťahovalcov do USA.

10.02.2017 06:53 , aktualizované: 20:25
trump, prezident, usa, Foto: ,
Donald Trump svoje januárové rozhodnutie o pozastavení prisťahovaleckých programov do USA bude ďalej súdne presadzovať.
debata (60)

Prisľúbil tiež, že prijme dodatočné opatrenia na zlepšenie americkej bezpečnosti. Trump reagoval na štvrtkové rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu v San Francisku, ktorý odmietol obnoviť jeho dočasný cestovný zákaz, pozastavený sudcom v Seattli minulý týždeň.

Trump nariadením z 27. januára zakázal na 90 dní vstup do USA cestujúcim z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a tiež všetkým utečencom na 120 dní. Výnimkou sú utečenci zo Sýrie, ktorým zakázal vstup na neurčitý čas. Tieto opatrenia obhajoval bezpečnostnými dôvodmi.

Americký prezident sa tak vyjadril v Bielom dome na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem. Povedal, že jeho administratíva bude naďalej presadzovať uvedený zákaz súdnym procesom. A „nepochybujem, že prípad vyhráme“, zdôraznil Trump.

Americká vláda urobí čokoľvek, čo je potrebné, aby bola krajina v bezpečí, dodal.

Súd zamietol odvolanie z minulého týždňa

Odvolací súd v San Franciscu zamietol odvolanie Ministerstva spravodlivosti USA proti rozhodnutiu súdu v Seattli z minulého týždňa, ktorým dočasne stratil vykonávateľnosť prezidentovho kontroverzného dekrétu z konca januára.

Traja sudcovia odvolacieho tribunálu v San Franciscu zdôvodnili svoje štvrtkové odmietnutie prezidentovho dekrétu potrebou chrániť „všeobecný záujem“ a predísť prípadnej diskriminácii.

Vo štvrtok reagoval Trump na Twitteri, kde o súdnom rozhodnutí napísal: „Nehanebné rozhodnutie! Uvidíme sa na súde, ide o bezpečnosť nášho národa!“

Trump verí, že jeho rozhodnutie vraj podporuje viac Američanov, než koľko ich proti nemu protestuje. Už skôr povedal, že je preto odhodlaný podstúpiť boj a presadiť svoje nariadenie prostredníctvom právneho systému, pretože to podľa neho krajine prospeje. Podľa amerických právnych expertov sa tak žaloba proti Trumpovmu dekrétu postupne dostane až na najvyšší súd Spojených štátov.

Trump na utorkovom stretnutí s predstaviteľmi Národného združenia šerifov vyslovil prekvapenie nad tým, že jeho vláda musí zvádzať súdne bitku, aby presadila imigračný zákaz, ktorým chce zvýšiť bezpečnosť v krajine. Niektorí ľudia so zlými úmyslami mu údajne „chcú odobrať značnú časť právomocí“.

V rozhodnutí, ktoré má 29 strán sudcovia tiež upozorňujú na mylnú predstavu politikov, že ak svoje kroky zdôvodňujú bezpečnosťou krajiny, nepodliehajú kontrole. Trump pritom opakovane vyhlasoval, že dekrét je nevyhnutný, aby USA mohli chrániť bezpečnosť občanov.

Verdikt odvolacieho súdu, ako poznamenala agentúra AP, nerozhodoval o legálnosti dekrétu, ale o tom, či môže byť uplatňovaný. Ďalšie súdne spory tak možno očakávať.

O pozastavení platnosti dekrétu súd požiadali štáty Washington a Minnesota. Demokratický guvernér štátu Washington Jay Inslee v reakcii na Trumpov komentár o pokračovaní súdneho boja prezidentovi odkázal, že bol práve na súde porazený.

Nepochybuje sa o tom, že prípad povedie až k najvyššiemu súdu, ktorý je ale čiastočne ochromený, pretože je rozdelený na konzervatívne a liberálne krídla. Podľa ústavy má mať deväť členov, ale po minuloročnom úmrtí Antonina Scaliu je len osemčlenný. Trumpov konzervatívny kandidát na uvoľnené deviate sudcovské kreslo Neil Gorsuch sa podľa CNN zrejme svojej funkcie nestačí ujať včas, aby do sporu zasiahol.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #migračný výnos