Francúzsko v hľadáčiku Ruska

Do prezidentských volieb vo Francúzsku zostávajú necelé tri mesiace, ich výsledok je však zo dňa na deň nepredvídateľnejší. Snaha Ruska ovplyvniť verejnú mienku je však čoraz zjavnejšia.

10.02.2017 08:14
Emanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron.
debata (162)

Všetky aktuálne prieskumy naznačujú, že druhé kolo volieb by mohol vyhrať centrista a exminister hospodárstva vo vláde socialistov Emmanuel Macron. A práve na neho ako terč sa v uplynulých dňoch zamerali ruské médiá blízke Kremľu.

Pri Macronovi podsúvajú fámy, že je gej alebo bisexuál a vedie dvojaký súkromný život, keďže má podstatne staršiu manželku. Stojí za ním vraj veľmi bohatá loby gejov. Ruským médiám to vykladal francúzsky poslanec Nicolas Dhuicq. Homofób, ktorý je známy aj tým, že cestoval do Ruska, keď naň po anexii Krymu EÚ uvalila sankcie, podporil sýrsky režim Bašára Asada a vo francúzskom parlamente hlasoval proti asociačnej dohode EÚ s Ukrajinou.

Dhuicq je poslancom za Republikánov a verným stúpencom ich prezidentského kandidáta, ešte donedávna favorita volieb Françoisa Fillona. „A ten je čírou náhodou považovaný za proruského,“ pripomenul belgický denník La Derniere Heure. Aj samotný ruský prezident Vladimir Putin ešte počas vlaňajších pravicových primárok potvrdil, že s Fillonom má dobré vzťahy a ocenil ho ako profesionála.

Fillonove veľké šance vyhrať voľby však skomplikoval škandál s dlhoročným fiktívnym zamestnávaním jeho ženy ako poslaneckej asistentky za neprimerane vysokú odmenu zo štátneho rozpočtu. Prípad Fillonovcov, ktorí mali takto získať zo štátneho rozpočtu celkovo približne milión eur, vyšetruje prokuratúra. Fillonova nepresvedčivá argumentácia sa prejavila aj na prieskumoch, podľa ktorých by už do druhého kola volieb nepostúpil. Napriek tlaku kritikov vnútri strany sa odmietol vzdať kandidatúry, odhalenie aféry označuje za sprisahanie, útočí na novinárov i prokuratúru.

Moskve by nesedel

Zároveň stúpol tlak na Macrona, ktorý by podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky namiesto Fillona postúpil do druhého kola. V ňom by šéfku krajnej pravice Marine Le Penovú porazil s ešte väčším rozdielom ako Fillon.

Huffington Post v tejto súvislosti uviedol, že na rozdiel od Le Penovej a Fillona, ktorí sú proruskí, je Macron presvedčený eurofil a zároveň stúpenec NATO. Jeho víťazstvo by Moskvu zrejme nepotešilo.

„Putinovo Rusko podporuje hnutia suverenistov, izolacionalistov a populistov. Neznáša liberalizmus a všetko, čo je multi – multikultúrne, multilaterálne a podobne,“ povedal pre Huffington Post novinár Nicolas Hénin, autor knihy Ruské Francúzsko. Hlavným terčom ruskej propagandy je podľa neho Európska únia, no a Macron je nepochybne najmenej euroskeptický kandidát.

Terčom hackerských útokov sa stala aj strana Vpred, ktorú Macron vlani založil. „V novembri, keď oznámil svoju kandidatúru, čelila stovke pokusov o nabúranie sa do systému,“ uviedol satirický týždenník Le Canard enchaîné s odvolaním sa na svoje zdroje. Tieto útoky sa výrazne zvýšili v januári, zhodou okolností v čase, keď Macronove šance na úspech v prezidentských voľbách začali rásť a Fillonove, naopak, klesať.

Do francúzskej prezidentskej kampane sa zároveň podobne ako vlani pri americkej začína hlásiť aj server Wikileaks. Jeho zakladateľ Julian Assange pre ruské noviny Izvestija minulý týždeň avizoval, že majú „zaujímavé informácie o ďalšom prezidentskom kandidátovi vo Francúzsku, Emmanuelovi Macronovi“. Akým spôsobom chce „priliať olej do ohňa francúzskej prezidentskej kampane“ a či zverejní niečo aj o Fillonovi a Le Penovej, nie je jasné. Doterajšie informácie, že Macron pracoval v banke Rotschild v Paríži, neboli tajné.

Ide o postup

Podľa aktuálnych prieskumov v prvom kole volieb by najviac hlasov získala Le Penová. Podľa ankety agentúry Opinionway by získala 24 percent a spolu s ňou by do druhého kola postúpil Macron s 21 percentami. V druhom kole by ju jednoznačne porazil s väčšinou 65 percent.

Podľa tohto prieskumu rozdiel medzi Macronom a Fillonom, ktorý by nepostúpil, je len jedno percento. V inom prieskume Harris Interactive má Macron pred Fillonom väčší náskok, na Fillona sa, naopak, doťahuje kandidát vládnych socialistov Benoit Hamon. Ten je pre zmenu prekvapením primárok socialistov, ktorí sa napokon rozhodli vybrať ľavicovejšieho kandidáta, ktorý by rušil ekonomické reformy presadzované vládou. Hamon sa teraz sústreďuje na to, aby získal podporu ľavicových voličov a zelených.

Karty môže ešte zamiešať aj centrista François Bayrou, ktorý by v prvom kole mohol podľa prieskumov získať päť percent hlasov. Bayrou zatiaľ svoju kandidatúru neohlásil, ale Fillona po prevalení škandálu kritizoval. Ak by sa Bayrou rozhodol nekandidovať, podľa agentúry Reuters by jeho voliči pravdepodobne podporili buď Macrona, alebo Fillona.

Na Macrona, ktorý sa po Fillonovom škandále stal favoritom volieb, sa podľa portálu 20minutes sypú teraz útoky zo strany pravice i ľavice. Viacerí mu vyčítajú, že stále nezverejnil podrobný program toho, čo chce presadzovať. „Neviem, čo chce, nepoznám jeho program, nemôžem s ním teda diskutovať,“ vyhlásil tajomník socialistov Jean-Christophe Cambadélis.

Macron avizoval, že to urobí v najbližších dňoch. Včera zároveň ohlásil, že bude presadzovať ekologicky zameranú politiku. Ak bude zvolený, do roku 2022 chce odstaviť všetky uhoľné elektrárne a zakáže prieskum ťažby ropy a plynu vo francúzskych teritoriálnych vodách. Naopak, investovať chce do výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Zároveň dodrží záväzok terajšej vlády do roku 2025 znížiť podiel jadrovej energetiky.

Uchádzači o Elyzejský palác

Benoit Hamon, 49, Socialistická strana

  • skrátiť 35-hodinový pracovný týždeň a zrušiť zákony, ktoré uľahčujú prepúšťanie zamestnancov
  • štát má poskytovať mesačný príjem 750€ všetkým občanom nad 18 rokov
  • daň pre firmy, ktoré nahrádzajú zamestnancov automatizáciou­ výroby
  • legalizovať marihuanu

François Fillon, 62, Republikáni

  • znížiť verejné výdavky o 100 miliárd € prepustením pol milióna zamestnancov vo verejnom sektore
  • zrušiť 35-hodinový pracovný týždeň
  • odstrániť daň pre bohatých pri majetku nad 1,3 mil.€
  • znížiť korporátnu daň z 33,3 % na 25 %
  • zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 65 rokov

Jean-Luc Mélenchon, 65, Ľavicová strana

  • chrániť 35-hodinový pracovný týždeň
  • znížiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 60 rokov
  • zvýšiť minimálnu mzdu na 1 300€ mesačne
  • zrušiť zákony, ktoré uľahčujú najímanie a prepúšťanie zamestnancov
  • zvýšiť daň pri príjme nad 400-tisíc € ročne

Emmanuel Macron, 39, Vpred!

  • zachovať 35-hodinový pracovný týždeň, ale umožniť väčšiu pružnosť
  • rozšíriť schému daňovej úľavy pre zamestnaných s nízkym príjmom a oslobodiť ich od niektorých platieb
  • prijať 10-tisíc nových policajtov a prijať spoločnú európsku azylovú politiku

Marine Le Penová, 48, Národný front

  • pridať ľuďom s platmi do 1 500€ mesačne 200 € mesačne
  • znížiť vek odchodu do dôchodku na 60 rokov a zvýšiť dôchodky
  • znížiť legálnu imigráciu z 200-tisíc ľudí ročne na 10-tisíc
  • firmy, ktoré zamestnajú cudzincov, majú platiť daň vo výške 10 % platu
  • vystúpiť z eurozóny a vrátiť sa k franku

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #prezidentské voľby #Emmanuel Macron