Erdogan podpísal ústavnú reformu, potvrdiť ju má referendum

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal v piatok novelu ústavy, ktorú predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) s cieľom zaviesť v krajine prezidentský systém vlády. Ústavnú reformu teraz musia potvrdiť občania v referende, ktoré sa očakáva na jar tohto roka.

10.02.2017 11:39
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan schválil ústavné zmeny.
debata (1)

Na základe novely bude mať prezident právomoc vymenovať ministrov a ďalších vládnych činiteľov, ako aj polovicu členov najvyššieho súdu, takisto rozpustiť parlament, vyhlásiť výnimočný stav či vydávať dekréty.

Turecký parlament definitívne odhlasoval zmeny v ústave 21. januára. Potrebnú trojpätinovú väčšinu sa podarilo dosiahnuť vďaka podpore poslancov opozičnej ultranacionalis­tickej Strany národného hnutia (MHP).

Parlament predtým schvaľoval jednotlivo znenie všetkých 18 článkov ústavy, ktoré AKP zaradila do svojho reformného balíka. Vášnivá rozprava v uplynulých týždňoch opakovane prerástla do potýčok medzi poslancami.

Predstavitelia AKP argumentujú, že silný prezidentský úrad je potrebný na posilnenie a stabilizovanie Turecka v čase, keď čelí rôznym hrozbám terorizmu. Kritici považujú zmeny za snahu legislatívne ukotviť rozsiahle právomoci v rukách prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Predseda Tureckej advokátskej komory (TBB) Metin Feyzioglu ešte 19. januára varoval, že nová ústava premení Turecko na „sultanát“ a predznamená koniec demokracie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan