Smog v Európe je mnohonásobne toxickejší ako v Číne

Smog v Číne pochádza z prírodných zdrojov, zatiaľ čo Európa zápasí s emisiami z fosílnych palív. Práve to je argument, o ktorý sa opiera nová štúdia. Tá tvrdí, že smog v Európe a Severnej Amerike môže byť viac ako 25-krát smrteľnejší ako v Číne.

10.02.2017 11:44
Paríž, znečistenie Foto: ,
So smogom bojuje aj francúzska metropola Paríž.
debata (4)

Podľa britského denníka The Independent ide zatiaľ o najpodrobnejšiu štúdiu v tejto oblasti. Vedci skúmali smog v 272 mestách Číny a prišli k záveru, že priemerný ročný výskyt pevných častíc, známych ako PM2.5, je päťkrát vyšší ako je odporúčaná úroveň Svetovej zdravotníckej organizácie. Zároveň však tvrdia, že tieto hodnoty oveľa nepravdepodobnejšie zvýšia mortalitu v Číne ako tomu je v Európe alebo Severnej Amerike.

Dôvodom tohto tvrdenia je skutočnosť, že Číňania sú vystavení smogu predovšetkým z prírodného prachu zaviateho z vyschnutých oblastí. Na druhej strane, Európa sa musí vysporiadať s prevažne industriálnym smogom.

Podľa vedcov každý nárast znečistenia vzduchu v Číne o 10 mikrogramov v rámci 1 m3 zvýši mortalitu o 0,22 percenta. K týmto zisteniam sa vyjadril aj odborník z prestížnej britskej školy King’s College London profesor Frank Kelly, ktorý pre britský denník povedal: „Tieto relatívne riziká sú podstatne nižšie ako v Európe alebo Spojených štátoch. V Európe počítame pri náraste smogu o 10 mikrogramov so zvýšením mortality o 6 percent.“

Z toho vyplýva, že smog v Európe a Amerike je asi 27-krát toxickejší ako ten čínsky. Čiastočky prírodného prachu môžu spôsobiť fyzickú škodu na pľúcach a iniciovať astmu. Ale uhlík z fosílnych palív nielenže spôsobí podobné problémy, ale okrem toho je tiež pokrytý toxickými ťažkými kovmi, chemikáliami a nestálymi organickými zlúčeninami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Európa #smog #fosílne palivá