Orbán sa pustil do Sorosa: Tajne ovplyvňuje politiku

Európania, ktorých umlčala politická korektnosť a ktorých hlasy nikto nepočúval, v minulom roku povstali. V tradičnom prejave o stave svojej krajiny to dnes povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

10.02.2017 20:07
Viktor Orbán, prejav Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu o stave krajiny.
debata (156)

Informovala agentúra MTI. Orbán tiež obvinil amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, že chce prostredníctvom podpory niektorých organizácií tajne ovplyvňovať maďarskú politiku.

Samotní Maďari majú podľa premiéra „povstanie“ proti „náhubku politickej korektnosti“ už za sebou. Odbili si ho podľa neho v roku 2010, kedy dali vo voľbách nadpolovičný počet hlasov jeho pravicovej strane Fidesz. Pod jeho vedením vláda počas nasledujúcich siedmich rokov vybudovala „vlastný politicko-ekonomický systém“, ktorý je šitý na mieru potrebám a vkusu Maďarov.

Porazili MMF

Za príklad maďarskej rebélie Orbán označil to, že jeho vláda „poslala domov“ Medzinárodný menový fond (MMF), keď v roku 2014 predčasne vyrovnala svoj úver, ktorý si vzal v roku 2008. Uplynulý rok tiež dokázal, že liberálne zriadenie, ktoré podľa Orbána vládne svetu, je možné zmeniť. Dokazujú to príklady britského referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie, americké prezidentské voľby, pád talianskej vlády po referende o volebnej reforme či maďarské ľudové hlasovanie o utečeneckých kvótach EÚ, uviedol predseda vlády.

V migračnej kríze sa Budapešť postavila na odpor predošlej americkej vláde, Bruselu a „dokonca aj Berlínu“ a dokázala stavbou plotu na svojej južnej hranici ochrániť pred migračnou vlnou Maďarsko „a len tak mimochodom aj Európu“. „Skutočných utečencov samozrejme prijmeme,“ dodal Orbán.

Maďarsko sa podľa neho musí v nadchádzajúcom roku pripraviť na niekoľko veľkých „útokov“ z Bruselu. Európska únia chce údajne napríklad centrálne stanovovať ceny plynu a elektriny a zabrániť tak maďarskej vláde v ich zníženiu. Bojovať proti byrokratom z Bruselu bude musieť Budapešť podľa Orbána tiež pre svoj plán na obmedzenie slobody pohybu pre žiadateľov o azyl počas rozhodovania o ich žiadosti.

Soros proti svojim

Vo svojom prejave Orbán napadol tiež amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý sa podľa neho snaží tajne ovplyvňovať politiku krajiny a to prostredníctvom financovania mimovládnych organizácií.

Predseda vlády Sorosa obvinil tiež z toho, že je spoluzodpovedný za migračnú krízu, pretože financuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom a presadzujú ústretovú migračnú politiku. Orbán konkrétne organizácie nemenoval. Už skôr ale zástupcovia jeho strany Fidesz ostro útočili na miestne pobočky Transparency International, Helsinského výboru či Maďarskej únie občianskych slobôd.

Orbán svoj prejav o stave krajiny tento rok predniesol už po niekoľkýkrát. Maďarsku vládne od roku 2010. Premiérom už bol aj v rokoch 1998 až 2002.

Pred budovou, kde dnes premiér svoj príhovor prednášal, demonštrovala asi stovka priaznivcov malé opozičnej strany Spolu (Együtt). „Najväčším nepriateľom Maďarska nie je Európa, ale jeho vlastný premiér,“ povedala agentúre MTI podpredsedníčka strany Nóra Hajduová.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #George Soros #migračná kríza