Ďalšie kolo sýrskych rokovaní bude budúci týždeň v Astane

Na ďalšie kolo sýrskych rozhovorov do Astany boli pozvané delegácie sýrskej vlády a povstalcov.

11.02.2017 15:00
debata (2)

Medzi pozvanými je tiež splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Rozhovory sa majú konať 15. a 16. februára. Prvé kolo sýrskych rozhovorov sa konalo v kazašskej metropole v januári.

Podľa dnešného oznámenia kazažského ministerstva zahraničia sa ďalšie kolo zameria na upevnenie sýrskeho prímerie a na stabilizáciu konkrétnych regiónov. Majú sa stanoviť aj pravidlá pre spoločnú operačný skupinu, ktorá bude v Sýrii pôsobiť.

Prvé kolo rokovaní do kazašskej metropoly zvolali Turecko, Rusko a Irán na 23. a 24. januára. Výsledkom tohto rokovania bola dohoda o monitorovaní prímeria, ktoré bolo pre Sýriu dohodnuté v decembri. Aj na januárovom rozhovore bol prítomný de Mistura.

Predchádzajúce rozhovory o Sýrii organizovala OSN, ktorá pripravuje ďalšie kolo týchto rokovaní. Pôvodne ho zvolala na 8. február, ale Rusko v januári oznámilo, že sa tieto rozhovory pod záštitou OSN budú konať až koncom mesiaca. Cieľom je vyjednať politické riešenie konfliktu a dohodnúť sa na prechodnom období. Zatiaľ bola hlavným problémom dohoda o osude prezidenta Assada. Kým spojenci Damasku, teda Rusko a Irán, súhlasia s tým, aby o Asadovi rozhodli Sýrčania vo voľbách, povstalci chcú, aby odstúpil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Rusko #Sýria #Turecko #astana