Viac ako 200 uviaznutých guľohlavcov sa vrátilo do mora

Viac ako 200 guľohlavcov, ktorí v sobotu uviazli na pláži na Novom Zélande, sa v noci sami dokázali dostať späť do mora. Išlo tento týždeň o druhú veľkú skupinu týchto zvierat, ktorá z nejasného dôvodu uviazla na plytčine.

12.02.2017 10:25
nový zéland, guľohlavce, Foto: ,
Dobrovoľníci pomáhali uviaznutým guľohlavcom.
debata (1)

Z prvej skupiny viac ako 400 veľrýb záchranári a dobrovoľníci vrátili do mora štvrtinu.

„Až 240 zvierat, ktoré uviazli v sobotu medzi Pupongaou a Pakawau sa za nočného prílivu dostalo späť do mora a sú teraz v blízkych plytčinách,“ povedal hovorca agentúry ochrany prírody Herb Christophers. Zvyšným 17 veľrybám z tejto skupiny pomohli do vody dobrovoľníci.

Záchranárska skupina Project Jonah, ktorá sa podieľa na záchrane, vyslala nad zátoku lietadlo, ktoré sleduje pohyb guľohlavcov.

Z prvej skupiny zahynulo viac ako 300 zvierat, aj keď sa ich zdravotníci a dobrovoľníci snažili ochladzovať na pláži vodou.

Guľohlavci sa objavili koncom týždňa pri špičke novozélandského Južného ostrova Farewell Spit a z nejasných dôvodov uviazli na päťkilometrovej pláži. Jedno zo zvierat malo známky pohryznutia od žraloka, takže sa zvažuje možnosť, že skupina chcela uniknúť pred útokok žralokov.

Podľa Christophersa je v plytkých vodách narušená echolokácia, ktorú guľohlavci používajú. Andrew Lamason z oddelenia pre ochranu prírody povedal, že asi 20 zvierat bolo utratených, pretože boli vo veľmi zlom stave.

Nový Zéland patrí ku krajinám, kde tieto veľryby uviaznu často. Najhorší prípad sa datuje do roku 1918, kedy na Chathamských ostrovoch uviazlo 1 000 veľrýb. V roku 1985 na Aucklandských ostrovoch zaznamenali uviaznutie 450 zvierat.

Guľohlavci dorastajú do dĺžky 7,5 metra a v novozélandských vodách sa vyskytujú v hojnom počte.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #veľyryby