Kauza Théo vyvolala nepokoje na ďalšom z predmestí Paríža

Francúzska polícia v nedeľu počas pouličných nepokojov na parížskom predmestí Argenteuil zadržala 11 ľudí, medzi ktorými bolo osem maloletých. Počas vyčíňania maskovaných útočníkov utrpel zranenia hlavy vodič autobusu MHD.

13.02.2017 13:24
Paríž, horiace auto, oheň, protesty,... Foto: ,
Výsledkom demonštrácií na predmestí Paríža Bobigny boli aj zapálené autá a zastávky autobusov.
debata (14)

Pouličné nepokoje a demonštrácie sa v niektorých mestách Francúzska odohrávajú už vyše týždňa a sú protestom proti policajnému násiliu, ktorého terčom sa naposledy stal mladík Théo.

Ako dnes informoval denník Le Parisien, po sobotňajších pouličných násilnostiach na parížskom predmestí Bobigny sa v nedeľu podvečer odohrávali výtržnosti aj na predmestí Argenteuil.

Skupina asi 50 ľudí sa tam v nedeľu podvečer zišla pred miestnou železničnou stanicou na základe výzvy na Facebooku. Výtržníci následne začali ničiť mestský mobiliár, podpaľovať odpadkové koše a rozhadzovať dymovnice.

Polícii sa podarilo poriadok v štvrti obnoviť až po niekoľkých hodinách. V noci nadnes velenie polície vyslalo na hliadkovanie v Argenteuil ďalšie posily.

Sobotňajšie zhromaždenie v Bobigny, ktorého účastníci žiadali „spravodlivosť pre Théa“, bolo masovejšie – zúčastnilo sa na ňom do 2000 ľudí. Tí v uliciach mesta podpálili štyri autá, napáchali škody v dvoch obchodoch, zničili zastávku MHD a útočili aj na novinárov. Polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn. Po protestoch bolo v departemente Seine-Saint Denis zadržaných 37 ľudí.

Hnev najmä mladých ľudí žijúcich na parížskych predmestiach vyvolal najnovší prípad použitia neprimeranej sily policajtmi. K incidentu došlo 2. februára v meste Aulnay-sous-Bois v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Obeťou násilia pri kontrole totožnosti sa stal 22-ročný mladík čiernej pleti menom Théo, ktorého jeden zo zasahujúcich policajtov údajne znásilnil obuškom.

Policajt však toto tvrdenie odmieta. Policajná inšpekcia dospela vyšetrovaním k záveru, šlo nešlo o zámer, ale skôr o „zatýkanie, ktoré sa nejako zvrtlo“. Zadržaný muž utrpel vážne zranenie v oblasti konečníka a musel sa podrobiť operácii.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #nepokoje #Paríž #Kauza Theo