Lavína vo francúzskych Alpách zabila najmenej štyroch ľudí

Nešťastie, ku ktorému došlo v čase školských prázdnin, sa stalo mimo zjazdovky pri lyžiarskom stredisku Tignes neďaleko talianských hraníc.

13.02.2017 14:25 , aktualizované: 19:10
debata

Uviedla to miestna záchranná služba. Všetky obete sú sú francúzskej národnosti. Ide o členov jednej rodiny a ich inštruktora jazdy na snowboarde. Záchranári ešte pátrajú po prípadnej piatej obeti, uviedla agentúra AFP.

Záchranári pátrajú po nezvestných po páde... Foto: SITA/AP
lavína, Tignes, pátranie, sneh Záchranári pátrajú po nezvestných po páde lavíny vo francúzskom mestečku Tignes.

Pôvdne sa hovorilo sa až o deviatich nezvestných osobách. „Bol tu zmätok, pretože časť skupiny odišla s iným inštruktorom, ale to sa potom vyjasnilo. Našťastie bolo nezvestných menej, než sa tvrdilo spočiatku,“ povedal AFP jeden z predstaviteľov lyžiarskej školy ESF.

Dva zdroje zo spomínanej školy spresnili, že medzi obeťami je šesťdesiatročný inštruktor, ďalej muž, jeho osemnásťročný syn a jeho asi pätnásťročný nevlastný syn. Ich telá záchranári našli a vyhrabali zo snehu, všetci totiž boli vybavení súpravami pre lokalizáciu obetí lavín.

Lavína so šírkou 400 metrov zmietla v nadmorskej výške 2100 metrov nad morom päť ľudí krátko pred 13:00. Záchranné práce aj s pomocou špeciálne cvičených psov ešte neskončili. Do hľadania po nezvestných je zapojených viac ako 40 ľudí.

Podľa informácií miestnych úradov bola zrejme príčinou pádu lavíny skupina lyžiarov, ktorá dala do pohybu masu snehu vo vyššej nadmorskej výške nad strediskom.

Ide o najvážnejší incident vo francúzskych Alpách od začiatku tohtoročnej zimnej sezóny, poznamenala agentúra AFP.

Obec Tignes sa nachádza na juhovýchode Francúzska 80 kilometrov od známeho a vyhľadávaného strediska Albertville.

Podľa BBC je v oblasti vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Túto zimu došlo v Alpách a Pyrenejách k 13 nešťastiam, ktoré mali za následok tri obete. Počas sezóny 2015/16 to bolo 45 nehôd, ktoré si vyžiadali 21 úmrtí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Alpy #Lavína #Tignes