Bývalý šéf španielskej centrálnej banky čelí vyšetrovaniu

Španielsky najvyšší súd vyšetruje bývalého šéfa španielskej centrálnej banky Bank of Spain a sedem ďalších úradníkov v súvislosti s primárnou ponukou akcií banky Bankia, ktorá sa dostala do problémov a teraz je pod kontrolou štátu.

13.02.2017 22:34
debata

Medzi vyšetrovanými úradníkmi je päť zamestnancov centrálnej banky a dvaja bývalí najvyšší predstavitelia úradu pre reguláciu akciového trhu CNMV.

Bankia vznikla spojením siedmich problémových španielskych bánk a ponúkla svoje akcie v rámci primárnej ponuky akcií v roku 2011. O rok neskôr bola banka znárodnená a jej záchrana stála daňových poplatníkov 20 miliárd eur.

Súd obvinil osem úradníkov zodpovedných za dohľad nad primárnou ponukou akcií pre to, že jej nezabránili. Je medzi nimi bývalý guvernér centrálnej banky Miguel Ángel Fernández Ordóñez, bývalý prezident regulačného úradu CNMV Julio Segura Sánchez a jeho zástupcu Fernando Restoy, ktorý teraz pôsobí v Banke pre medzinárodné vyrovnanie platieb (BIS).

Bank of Spain súčasne oznámila, že traja z jej vrcholných predstaviteľov v utorok rezignujú, pretože nechcú ovplyvniť činnosť centrálnej banky počas toho, čo budú vyšetrovaní.

Súd nadobudol podozrenie z kriminálneho činu vďaka e-mailom inšpektorov centrálnej banky, ktorí varovali pred povolením primárnej ponuky akcií banky Bankia, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Bankia #Bank of Spain