Trumpovho poradcu pre bezpečnosť vyšetruje FBI. Prezident mu verí

Hlavný bezpečnostný poradca Bieleho domu Michael Flynn, ktorého styky s ruským veľvyslanectvom preveruje Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), má plnú dôveru amerického prezidenta Donalda Trumpa.

13.02.2017 23:00
debata (8)

V pondelok to podľa agentúry Reuters oznámila Trumpova popredná poradkyňa Kellyanne Conwayová. Doteraz médiá špekulovali, že Flynnov osud je neistý.

„Generál Flynn sa teší plnej dôvere prezidenta,“ povedala novinárom Conwayová. Trump pritom v posledných dňoch situáciu okolo Flynna nekomentoval a hovoriť o ňom odmietol aj po pondelkovej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeaua, kedy na odchádzajúceho prezidenta novinári otázky k tejto téme kričali. Svojim spolupracovníkom podľa zdrojov agentúry AP prezident povedal, že ho problém trápi.

Flynn, ktorý počas predvolebnej kampane Trumpa výrazne podporoval, ešte pred prezidentskou inauguráciou podľa denníka The Washington Post rokoval s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom o amerických sankciách voči Rusku. Agentúra AP pripomenula, že je nelegálne, aby súkromné ​​osoby mohli vykonávať diplomaciu USA.

Flynn minulý týždeň najskôr opakovane poprel, že by s Kisljakom o sankciách hovoril, čo zopakoval aj viceprezident Mike Pence. Flynnov hovorca ale neskôr pôvodné jasne odmietavé stanovisko zmiernil s tým, že Trumpov poradca si diskusiu o sankciách nepamätá, hoci si nemôže byť úplne istý, či skutočne k reči na túto tému prišlo.

V pondelok potom agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Flynn sa Penceovi za kontroverznú kauzu ospravedlnil. Spomínaný zdroj tiež povedal, že Pence vo svojich vyhláseniach spoliehal na informácie, ktoré mu Flynn poskytol.

Flynnove kontakty s ruským veľvyslancom vyvolali pozornosť aj administratívy teraz už bývalého prezidenta Baracka Obamu, pretože sa odohrali v čase, keď tajné služby dospeli k záveru, že Rusko sa snažilo v Trumpov prospech ovplyvniť voľby. Moskva obvinenia zo zásahu do amerických volieb odmietla.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #FBI #Donald Trump #Michael Flynn