Spievajúci zubár môže doživotne chrániť Turkménov

Takmer všetci prišli voliť a takmer všetci mu odovzdali hlas. Gurbanguli Berdymuhamedov (59) sa dal v nedeľu znovuzvoliť za prezidenta Turkménska pri účasti a s výsledkom, že mu k absolútnym hodnotám chýbalo len o niečo málo viac ako dve percentá.

14.02.2017 07:07
Gurbanguli Berdymuhamedov, turkménsko, Foto: ,
Gurbanguli Berdymuhamedov.
debata (12)

Arkadag, ako sa tento bývalý zubár dáva oslovovať čestným titulom, ktorý by sa dal preložiť ako patrón či ochranca, už desať rokov železnou rukou vládne päťmiliónovej stredoázijskej republike bohatej na zemný plyn.

Moc zdedil po Saparmuratovi Nijazovovi, poslednom prvom tajomníkovi republikovej komunistickej strany, z ktorého sa po rozpade Sovietskeho zväzu stal prvý prezident nezávislého Turkménska. Bizarnému diktátorovi, ktorý vo voľbách zaostával za magickou stovkou len o pol percenta a napokon sa dal pasovať za doživotnú hlavu štátu, sa Berdymuhamedov staral o chrup zrejme tak dobre, že si vyslúžil post jeho zástupcu a po skone aj prirodzeného nástupcu.

Berdymuhamedov režim mierne kozmeticky upravil. Povolil vznik dvoch kvázi opozičných strán, prirodzene, prísne podriadených tej vládnucej – demokratickej (bývalej komunistickej). Zrušil zákaz internetu, baletu a niektorých ďalších vecí, ktoré jeho predchodca nemal rád.

Na rozdiel od Nijazova, ktorý uprednostňoval bezalternatívne voľby, Arkadag v nedeľu formálne súperil s ôsmimi vyzývateľmi. Veľkodušne im venoval aj vysielací čas, ktorý mu mal pripadnúť v rámci kampane v štátnej televízii a oni z vďačnosti ospevovali jeho zásluhy pri rozvoji krajiny.

Prezident sa však z televíznych obrazoviek nevytratil. Kamery boli stále s ním, keď ho na stretnutiach s voličmi všetci ubezpečovali o svojej láske a oddanosti a on ich odmeňoval darčekmi – niektorou z 36 kníh, ktoré doteraz vydal, televíznymi prijímačmi, prímorskými rekreáciami a hoci aj bytom. Potešil aj hrou na gitaru a spevom pesničiek, ktoré sám zložil.

„To neboli voľby v európskom zmysle slova. To bola šou,“ povedal pre denník GW redaktor exilového turkménskeho portálu Farid Tuchbatullin. „Turkméni sú zvyknutí, že náš prezident je najlepší športovec, najčítanejší spisovateľ, veľký básnik a hudobník,“ dodal.

Pre Berdymuhamedova, víťaza desiatok dostihov i automobilových a cyklistických pretekov, ktorý si dal v centre metropoly Ašchabad postaviť vyše dvadsať metrov vysokú pozlátenú jazdeckú sochu, to boli už tretie vyhraté voľby za sebou.

S ďalšou volebnou šou sa nebude musieť ponáhľať. Tesne pred voľbami totiž parlament predĺžil mandát hlavy štátu z piatich na sedem rokov. Súčasne zrušil aj vekový limit 70 rokov pre výkon najvyššej funkcie, čo Arkadagovi otvára cestu k doživotnému prezidentovaniu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turkménsko #Gurbanguli Berdymuhamedov