Americký Senát potvrdil Mnuchina vo funkcii ministra financií

Senát, republikánmi ovládaná horná komora amerického Kongresu, potvrdila v pondelok bývalého bankára a finančníka Stevena Mnuchina ako ministra financií v administratíve nového prezidenta Donalda Trumpa.

14.02.2017 07:40
Steven Mnuchin, Foto: ,
Steven Mnuchin.
debata (2)

Hlasovanie prebehlo takmer presne po straníckej línii, keď 54-ročného exmanažéra investičnej banky Goldman Sachs podporilo 53 senátorov, proti bolo 47. Z tábora opozičných demokratov podporil Mnuchina len senátor Joe Manchin zo štátu Západná Virgínia, informovala agentúra Reuters.

Mnuchin, ktorý nemá skúsenosti s vládnou funkciou, pôsobil 17 rokov v investičnej banke Goldman Sachs. V Trumpovej predvolebnej kampani mal na starosti finančné operácie. Po svojej nominácii vlani koncom novembra povedal, že sa plánuje zamerať na daňovú reformu a zmeny v obchodných dohodách. Najmä od reformy daňového systému si sľubuje dosiahnutie troj- až štvorpercentného rastu americkej ekonomiky.

Mnuchin, podobne ako Wilbur Ross, ktorého si Trump vybral na post ministra obchodu, plánuje aj rozsiahlu reformu daní. Tú Mnuchin v rozhovore pre CNBC označil za najväčšiu daňovú reformu od dôb Ronalda Reagana.

„Sme presvedčení, že znížením firemných daní naštartujeme výrazný rast ekonomiky a s ním aj rast osobných príjmov,“ povedal Mnuchin. Dôsledky zníženia korporátnych daní by mal vykompenzovať menší počet daňových výnimiek. „Daňový systém je v súčasnosti až príliš komplikovaný,“ uviedol Mnuchin.

Nový minister financií USA patrí ku kritikom regionálnych obchodných dohôd a podobne ako Trump uprednostňuje uzatváranie bilaterálnych dohôd s obchodnými partnermi.

Kritici vyčítajú Mnuchinovi, že v roku 2009 po prepuknutí finančnej krízy ako šéf banky OneWest (predtým IndyMac) sa zbavil viac ako 36 000 majiteľov domov. Naopak – republikánom sa páči Mnuchinova rutina vo finančnom sektore, ako aj jeho dlhoročné skúsenosti s rokovaniami so súkromnými spoločnosťami a uzatváraním kompromisov. Mnuchin tiež pomáhal financovať hollywoodske trháky ako Avatar a Americký ostreľovač či animovaný film Lego príbeh: Batman.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Steven Mnuchin