Trump popiera styky s ruskými agentmi počas prezidentských volieb

Aféru okolo vplyvu ruských tajných agentov v stredu na Twitteri komentoval aj Trump.

15.02.2017 10:17 , aktualizované: 18:11
debata (76)

„Nezmysel o ruských väzbách je len pokusom zakryť veľa chýb, ktorých sa Hillary Clintonová dopustila počas svojej prehratej kampane,“ napísal prezident.

Trump viní aj médiá

Vinníkov našiel tiež na mediálnej scéne, najmä vo vysielaní televíznych staníc MSNBC a CNN. „Klamárske médiá sa môžu zblázniť zo svojich konšpiračných teórií a zo slepej nenávisti. Na MSNBC a CNN sa nedá pozerať, televízia Fox je skvelá!“ pochválil Trump konzervatívny televízny kanál, ktorý je majetkom jeho stúpenca Ruperta Murdocha.

Kontakty svojich agentov so štábom Donalda Trumpa poprela aj ruská rozviedka SVR, ktorá zvyčajne podobné diskusie nekomentuje. Hovorca SVR v rozhovore s agentúrou TASS označil tvrdenia newyorského denníka za „výmysel prezentovaný bez dôkazov“.

Tiež kremeľský hovorca Dmitrij Peskov upozornil, že správa New York Times (NYT) nie je založená na faktoch. „Neverme novinovým správam bez zrejmého zdroja a so smiešnymi odkazmi,“ povedal Peskov.

Kontakty štábu s Ruskom by mohol preskúmať Kongres

Ak štáb prezidenta Donalda Trumpa počas predvolebnej kampane udržiaval nevhodné vzťahy s ruskými predstaviteľmi, mal by Kongres zriadiť spoločnú vyšetrovaciu komisiu republikánskych a demokratických zákonodarcov. V rozhovore s televíziou Fox News to vyhlásil vplyvný republikánsky senátor Lindsey Graham. Reagoval tak na správu denníka The New York Times, podľa ktorej členovia Trumpovho volebného tímu boli opakovane v kontakte s predstaviteľmi ruských tajných služieb a ruskej vlády.

„Ak existovali kontakty medzi ruskými činiteľmi a členmi Trumpovej kampane, ktoré boli nemiestne, potom je na mieste, aby Kongres vytvoril spoločnú komisiu, ktorá sa záležitosti okolo Ruska a Trumpa objasní,“ povedal Graham.

Ľudia blízki Trumpovi v kontakte s agentami Ruska

Členovia volebného tímu Donalda Trumpa boli počas minuloročnej prezidentskej kampane opakovane v kontakte s predstaviteľmi ruských tajných služieb a ruskej vlády.

Podľa dnešnej správy amerického denníka The New York Times to vyplýva z nahrávok telefonických hovorov, o ktorých ho informovali štyria súčasní aj bývalí vysoko postavení predstavitelia Spojených štátov.

Podľa NYT sa Rusi spojili okrem iného s Paulom Manafortom, volebným manažérom Trumpovej kampane, ktorý vlani v auguste na svoju funkciu rezignoval pre obvinenie, že poberal peniaze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Manafort, ktorý sa venuje politickému poradenstvu a v tomto odbore tiež pôsobil v rokoch 2007 až 2012 na Ukrajine, odmietol, že by vedome s predstaviteľmi ruských tajných služieb hovoril. „Je to absurdné,“ povedal v reakcii na správu amerického denníka.

Zdroje NYT žiadne ďalšie konkrétne mená neuviedli. Jednalo sa podľa nich ale nielen o členov Trumpovho volebného štábu, ale aj ďalšie osoby z okolia súčasného amerického prezidenta. Americké tajné služby a vyšetrovatelia odhalili kontakty členov Trumpovej kampane s Rusmi zhruba v rovnakom čase, keď narazili na dôkazy o snahe Moskvy ovplyvniť výsledok amerických prezidentských volieb hackerskými útokmi, uviedol NYT.

Podľa zdrojov denníka sa ale nenašli žiadne dôkazy, že by Trumpov volebný štáb s Rusmi akokoľvek spolupracoval na kybernetických útokoch alebo sa pomocou iných nekalých spôsobov pokúšal ovplyvniť voľby v Trumpov prospech.

Biely dom sa zatiaľ k správe amerického denníka nevyjadril.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump