Kremeľ odmietol, že porušil odzbrojovaciu dohodu s USA

Kremeľ v stredu odmietol tvrdenie amerického denníka The New York Times, že Rusko tajne rozmiestnilo novú strelu s plochou dráhou letu, a tým porušilo odzbrojovaciu dohodu o zákaze pozemných striel stredného doletu.

15.02.2017 13:12
debata (6)

Americký denník v utorok s odvolaním na nemenované zdroje napísal, že krok Ruska je výzvou pre prezidenta Donalda Trumpa.

„Z porušenia zmluvy nikto Rusko oficiálne neobvinil,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko podľa neho bolo a zostáva verné svojim medzinárodným záväzkom, čo platí aj o zmluve obmedzujúcej rakety stredného doletu. Informáciu newyorského denníka označil Peskov za „akúsi úplne anonymnú správu“.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu len všeobecne poznamenal, že akékoľvek porušenie dohody z konca 80. rokov zo strany Ruska by bolo pre NATO dôvodom na vážne obavy. „Tá zmluva je veľmi významná, zrušila celú kategóriu nukleárnych zbraní, ktoré predstavovali hrozbu pre Európu a spojencov,“ uviedol. Konkrétne o informáciách amerického denníka hovoriť nechcel s tým, že nemieni komentovať spravodajské informácie.

Sovietsko-americká zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1988, zakazuje rozmiestňovanie pozemných rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Ustanovenia dohody naplnili obe signatárske krajiny v roku 1991.

Spojené štáty už v roku 2014 varovali, že Rusko porušuje túto dohodu skúškami nových striel. Počas fázy skúšok sa vláda Baracka Obamu snažila Moskvu presvedčiť, aby toto porušenie dohody napravila. Teraz však americkí predstavitelia dospeli k záveru, že „zakázaná strela“ dosiahla úplnú operatívnosť a bola tajne rozmiestnená.

Rusi teraz disponujú dvoma oddielmi týchto striel, z ktorých jeden sa stále nachádza na skúšobnej strelnici Kapustin Jar na juhovýchode európskej časti Ruska. Druhý oddiel sa presunul na inú základňu, oznámil denníku The New York Times vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý nebol oprávnený uviesť ďalšie podrobnosti z hlásenia rozviedky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrane #odzbrojovacie dohody