Srbský premiér Vučić bude kandidovať na prezidenta

Srbský premiér Aleksandar Vučić bude v jarných voľbách prezidentským kandidátom vládnej Srbskej pokrokovej strany (SNS), ktorá je s prevahou najsilnejšou politickou silou v krajine. Zhodlo sa na tom najužšie vedenie strany, ktoré dalo Vučicovi prednosť pred zakladateľom SNS a súčasným prezidentom Tomislavom Nikoličom.

15.02.2017 13:46
srbsko, premiér, srbský premiér, alexander... Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučič.
debata

Vučić už oznámil, že kandidatúru prijíma. Nevylúčil pritom možnosť predčasných parlamentných volieb, čo však niektorí komentátori nepovažujú za príliš pravdepodobné. Termín prezidentských volieb zatiaľ nebol stanovený, ako najpravdepodobnejší sa podľa médií zdá byť prvá polovica apríla.

Definitívne rozhodnutie SNS o prezidentskom kandidátovi by malo padnúť na piatkovom zasadnutí širšieho vedenia strany. Nikto však nepochybuje o tom, že kandidatúra Vučica bude potvrdená.

Premiér, ktorý je zároveň predsedom SNS, sa okamžite stal favoritom prezidentských volieb. Vzhľadom k výraznej podpore SNS a jeho samotného medzi voličmi je pravdepodobné, že by mohol vyhrať hneď v prvom kole hlasovania.

Vučičova prezidentská kandidatúra vyvolala zvedavosť novinárov ohľadom osudu koaličného kabinetu SNS so socialistickou stranou ministra zahraničia Ivica Dačiča a špekulácie o tom, kto by ho na poste premiéra nahradil. Vučić odvetil, že o tom teraz „ani náhodou“ nebude hovoriť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič