Poliaci zakázali prístup k antikoncepcii "deň po tom"

Poľská konzervatívna vláda chce obmedziť voľný prístup k antikoncepčným tabletám zvaných "deň po tom". Oznámil to v stredu hovorca premiérky Beaty Szydlovej Rafal Bochenek. Vláda podľa neho v utorok schválila príslušný návrh zákona, ktorý teraz predložia parlamentu.

15.02.2017 15:01
debata (13)

Navrhovaný právny predpis, ktorý vláda schválila bez akéhokoľvek oznámenia, počíta s tým, že uvedené tabletky sa budú predávať výhradne na predpis. „Všetky antikoncepcie sa predávajú na predpis. Sme toho názoru, že by nemali byť žiadne výnimky,“ povedal Bochenek televíznej stanici TVN24.

V Poľsku sú uvedené pilulky v súlade s úniovými právnymi predpismi voľne dostupné od roku 2015. Nový legislatívny počin vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyvolal podľa agentúry AFP medzi feministkami znepokojenie.

„Tento návrh (zákona) obmedzuje práva žien v záležitostiach reprodukcie,“ uviedla Katarzyna Labedzová z Federácie pre záležitosti žien a plánovaného rodičovstva. Naliehavá antikoncepcia tak podľa nej môže stratiť zmysel, pretože aby bola účinná, musí byť použitá čo najskôr. „Obávame sa, že ide o ďalšie reštriktívne opatrenia a že v blízkej budúcnosti za ním môžu nasledovať iné,“ dodala Labedzová.

Strana PiS, ktorá je pri moci viac ako rok, už zabránila financovaniu umelého oplodňovania metódou in vitro z verejných prostriedkov. Vlani na jeseň sa tiež pokúsila ešte viac sprísniť predpisy upravujúce umelé prerušenie tehotenstva, ktoré už aj tak patria v Európskej únii k najprísnejším. Príslušný návrh zákona vláda ale stiahla po intenzívnych protestoch v krajiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #antikoncepcia