Zástupca Trumpovho poradcu popiera, že je antisemita

Zástupca poradcu Donalda Trumpa Sebastian Gorka rozhorčene dementoval správy o tom, že je antisemita. A to aj napriek tomu, že nosí medailu spájanú s maďarskými sympatizantami nacizmu.

16.02.2017 10:52
debata (20)

Gorka má maďarské korene, ale narodil sa a detstvo prežil vo Veľkej Británii. Podľa informácii britského denníka The Independent sa Gorka na viacerých podujatiach, vrátane Trumpovho inauguračného bálu, objavil na verejnosti s kontroverzným symbolom.

Podľa britského denníka dostal medailu Gorkov otec zo skupiny Vitezi Rend (Rad hrdinov), ktorá pozostávala z podporovateľov bývalého maďarského vládcu Miklósa Horthyho, ktorý počas druhej svetovej vojny spolupracoval s nacistami a netajil sa nenávisťou voči Židom. Jedným z najznámejších antisemitských výrokov niekdajšieho maďarského vodcu je: „Považujem za neprípustné, že tu v Maďarsku každá továreň, banka, noviny, či firma má byť v židovských rukách. Odstránenie Židov, ktorí majú všetko vo svojich rukách, potrvá minimálne celú generáciu“.

Napriek tomuto pozadiu spornej medaily Gorka trvá na tom, že ju nosí z úcty k rodine a utrpeniu, ktoré prežila. Ako povedal, jeho otca mučili a zajali maďarskí komunisti na konci 40. rokov 20. storočia.

„Teraz som hrdý Američan a občas nosím tú medailu. Prečo? Aby som si pripomenul, odkiaľ pochádzam a ako trpeli moji rodičia počas komunizmu a nacizmu,“ bránil sa Gorka.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #antisemitizmus #Donald Trump #Sebastian Gorka