Trudeau: Silná EÚ je dôležitá pre celý svet

Silná Európska únia, ktorá zdieľa s Kanadou spoločné hodnoty, je dôležitá pre celý svet. Vyhlásil to v stredu kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý ako vôbec prvý predseda kanadskej vlády prehovoril v Európskom parlamente.

16.02.2017 15:37
Justin Trudeau Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau považuje dohodu CETA za prelomovú.
debata (22)

Deň po tom, čo europoslanci schválili obchodnú dohodu CETA, ju ocenil ako ambiciózny projekt, ktorý by posilnením hospodárskeho rastu mohol oslabiť silnejúcu vlnu populistických politikov.

„Zo silnej Európskej únie ťaží celý svet,“ vyhlásil liberálny politik v narážke na súčasnú silnejúce vlnu protieurópsky ladených politikov v mnohých krajinách kontinentu.

Trudeauova vláda stojí za vyjednaním historickej dohody odstraňujúcej väčšinu colných bariér, ktorá má priniesť výrazný nárast obchodnej výmeny a prispieť k hospodárskemu rastu. „CETA je veľmi ambiciózny projekt, ktorý prinesie úžitok všetkým obyvateľom oboch strán,“ vyhlásil kanadský premiér.

Dohodu kritizovala časť politikov aj verejnosti pre obavy z možnej straty pracovných miest, či ekologickým dopadom. Podľa Trudeaua však nie sú obavy o pracovné pozície na mieste, pretože hospodársky rast bude podnetom pre vytváranie nových pracovných miest. „Veľký prospech z dohody bude mať stredná trieda, ľudia živiaci rodiny. Veľmi skoro uvidia jej prínos,“ povedal premiér na tlačovej konferencii. CETA podľa neho neznamená vyvrcholenie spolupráce medzi Kanadou a EÚ, ale začiatok novej kapitoly spoločných dejín.

Predseda EP Antonio Tajani poznamenal, že užšie kontakty s Kanadou môžu EÚ otvoriť dvere k zlepšeniu vzťahov so Spojenými štátmi, ktoré po nástupe prezidenta Donalda Trumpa nie sú príliš vrelé. „Kanada je geograficky najbližšie k USA a je pre ňu jednoduchšie sa dohovoriť so susedom ako pre nás. Premiér Trudeau bol napríklad jedným z prvých politikov, s ktorými Trump po svojom nástupe jednal,“ vyhlásil Tajani.

Trudeau dodal, že tendencia k voľbe lídrov typu Trumpa, ktorého do prezidentskej funkcie vyniesli hlasy nespokojných ľudí obávajúcich sa o svoju budúcnosť, sú viditeľné aj v Kanade a európskych krajinách.

„Našou úlohou je teraz zamerať sa práve na pomoc týmto ľuďom, na vytváranie pracovných miest,“ povedal kanadský líder, podľa ktorého by vietor z plachiet podobným populistickým politikom mohla vziať aj práve uzavretá dohoda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kanada #Justin Trudeau