Podľa Stoltenberga budú lode NATO viac cvičiť v Čiernom mori

Námorné sily NATO budú viac a častejšie cvičiť v Čiernom mori, oznámil to vo štvrtok generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Je to podľa neho súčasťou aliančnej podpory spojeneckým krajinám v oblasti ako je Rumunsko a Bulharsko, ktoré sú od ukrajinskej krízy a ruskej anexie Krymu znepokojené správaním Moskvy.

16.02.2017 18:47
NATO, Rusko, Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (219)

Silnejšia aliančná prítomnosť v čiernomorskej oblasti bude mať aj svoj pozemný a letecký prvok. Osem štátov NATO už podľa Stoltenberga sľúbilo poskytnúť vojakov do mnohonárodnej brigády v Rumunsku a päť ponúklo pozemné či letecké sily k výcviku a strážení vzdušného priestoru.

Na južnom konci svojho východného krídla tak NATO s určitým oneskorením posilňuje v reakcii na správanie Ruska z posledných rokov svoju prítomnosť podobne, ako sa už v praxi začína v trochu väčšom rozsahu diať v Pobaltí a Poľsku.

„Nechceme Rusko izolovať. Nechceme novú studenú vojnu,“ poznamenal Stoltenberg. Dialóg s Ruskom však podľa neho musí byť založený na princípoch ako je rešpekt k územnej celistvosti európskych krajín, a musí byť podložený vierohodnou schopnosťou odstrašenia.

„To je lekcia zo studenej vojny, voči Sovietskemu zväzu to fungovalo a som presvedčený, že je to tiež správna stratégia prístupu k Rusku v terajšom, úplne inom bezpečnostnom prostredí,“ podotkol generálny tajomník NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Severoatlantická aliancia neustále Rusko provokuje a snaží sa ich vtiahnuť do konfrontácie. Neustávajú podľa neho pokusy o zasahovanie s cieľom destabilizovať politickú situáciu v Rusku.

219 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #vojenské cvičenia #anexia Krymu